2024.04.19, Péntek
Visszaépítik a Levéltár tornyát: a Budai Várnegyed újabb történelmi épületét állítják helyre
Látványtervek: Nemzeti Hauszmann Program

Visszaépítik a Levéltár tornyát: a Budai Várnegyed újabb történelmi épületét állítják helyre

Nemzeti Hauszmann Program Facebook, budavar.btk.mta.hu

2020.12.29. 14:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Az új épületrészben a Magyar Nemzeti Levéltár látogatóközpontja és információs pontja kap majd helyet.

Hirdetés

A Várkapitányság építi vissza a Magyar Nemzeti Levéltár Nándor utcai épületének második világháborúban megsérült tornyát, amelyet a helyreállítása helyett 1945-ben felrobbantottak – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldalán.

Látványtervek: Nemzeti Hauszmann Program

A fejlesztés részeként megépítik azt az épületszárnyat is, amelyet a Levéltár korabeli építésze, Pecz Samu tervezett, de az első világháborút követő pénzhiány miatt végül nem készült el.

Az új épületrészben a Magyar Nemzeti Levéltár látogatóközpontja és információs pontja kap majd helyet, mellette egy rendezett parkot is kialakítanak.

Korabeli tervrajz - A Magyar Királyi Országos Levéltár tornyának átalakítási terve
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

Egy hosszú évtizedek óta elhanyagolt, az emberek elől elzárt területet töltenek meg modern tartalommal, de az eredeti környezethez illeszkedő külsővel.

„A Magyar Nemzeti Levéltár több, korábbi épület (Bécsi kapu tér 2-3-4., Nándor utca 1.) helyén emelt, "E" alaprajzú, neoromán stílusú épület. Középső szárnya öt-, oldalszárnyai hatszintesek. Az 1785 óta a Budai Várban, az Országházban (Országház utca 28.) elhelyezett levéltár csak 1923-ban költözött Bécsi kapu téri otthonába. Az épület tervezésére 1911-ben Pecz Samu műegyetemi tanár kapott megbízást. A kivitelezés már 1913 őszén elindult, a munka azonban a közben kitört első világháború, majd a forradalmak következtében hosszan elhúzódott, maga az építkezés 1920-ig tartott” - olvasható a budavar.btk.mta.hu-n.

Fortuna utca a Bécsi kapu tér felé nézve, szemben a Magyar Országos Levéltár épülete, 1945
Kép: Fortepan / Schermann Ákos

A Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a Levéltárba látogatók egy modern, a 21. századi igényeket kielégítő környezetben ismerkedhessenek meg az értékes írásos emlékekkel.

Galéria

Mi épül?Nemzeti Hauszmann ProgramBudai várVárkapitányság Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés