2024.04.24, Szerda
Átalakul az egykori tiszti klub: könyvtár és közösségi tér létesül Tatán
Látványtervek: tata.hu

Átalakul az egykori tiszti klub: könyvtár és közösségi tér létesül Tatán

magyarepitok.hu, tata.hu

2021.08.12. 15:53 - Kalácska-Nagy Nóra

Létrejön a tudásközpont, költözhet a könyvtár, és egy új, interaktív találkozási lehetőségeket is biztosító közösségi tér jön létre Tóvárosban.

Hirdetés

Az egykori tiszti klub megújuló épülete ad majd otthont a Tatán található Magyary Zoltán Tudásközpontnak, valamint az új városi könyvtárnak az Ady Endre úton. Tata Tudásközpont és Városi Könyvtár elnevezésű projektre már keresik a kivitelezőt – derül ki az európai uniós közbeszerzési értesítőből. Az ajánlatok benyújtásának határideje szeptember 8.

A beruházás I. ütemében a Magyary Zoltán Tudásközpont kialakítása keretében az épület utcafrontjának infrastrukturális fejlesztése fog megtörténni. A kiírás szerint a meglévő épületben két funkció alakul ki. A volt Helyőrségi Klub helyén a pályázat fő elemeként az Ady Endre utcai épületrészben kávézó és közösségi funkciókat ellátó terek kiépítését tervezik.

A földszinten, az utcafronton egy kávézót terveznek építeni. Itt a fogyasztótér mellett raktár és személyzeti szociális blokk kap helyet, valamint coworking tér kerül kialakításra. A jobb oldali bejáraton keresztül közelíthető meg az emeleti szint, ahol a coworking-hez kapcsolódó további három közösségi tér található majd.

Látványtervek: tata.hu

Nagyobb térben kutatószobák várják a látogatókat

A beruházás II. üteme az új könyvtár kialakítása. A könyvtár főbejárata a baloldali rizalitban meglévő, korábbi művelődési ház bejárataként megmarad. Gyerek és felnőtt könyvtár is helyet kap az épületben. A galéria szinten tanuló sarok, NAVA pont, kutató szoba és helyismereti gyűjtemény jön létre a kétszintessé alakított, hátsó épületrészben. A galériához kapcsolódik még a konferencia terem bútorraktárral és tetőterasszal. Az emeleten a háttérirodák területe következik tárgyalóval, irattárral, személyzeti vizesblokkal és étkezővel.

Az új könyvtár kialakítása nyomán:

  • a jelenlegi 715 négyzetméterrel szemben 1141 négyzetméter hasznos alapterület jön létre,
  • akadálymentes, kétszintes épület áll az olvasók rendelkezésére,
  • nő az olvasói terek és termek száma: a felnőtt- és gyerek kölcsönző, valamint kézikönyvtári tereken túl lesz tanuló és helytörténeti kutatószoba, Infobázis, tudástár, gyermek rendezvényterem, babaszoba, kettéosztható 100 fős konferenciaterem, audio-sarok,
  • könyvlift segíti majd a könyvek emeletre jutását,
  • valamint tömörraktárt alakítanak ki, amely megszűnteti a polcok zsúfoltságát, s megoldja a jelenlegi raktározási gondokat.

Már két helyszínen is közművelődési lehetőségek

A beruházás januári sajtótájékoztatóján elhangzott, a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár sokáig a Magyary Zoltán Művelődési Központban volt található, de az intézmény korszerűtlen állapota, illetve szűkös kapacitása miatt a városi könyvtár új helyszínre költöztetése időszerűvé vált.

A könyvtár új helyszínének kiválasztása kettős célt szolgál. Egyrészt hasznosul a jelenleg leromlott állapotú, egykori Helyőrségi Művelődési Otthon az Ady Endre úton, másrészt a jövőben két helyszínen lesznek elérhetőek a városban közművelődési lehetőségek. A tervek szerint jövő ősszel adják át a könyvtárat.

Mi épül?Tatakönyvtárközösségi tér

Hírlevél

Hirdetés