2024.04.20, Szombat
Bronzkori földvár maradványaira építenek kilátót Tolnában
illusztráció - unsplash

Bronzkori földvár maradványaira építenek kilátót Tolnában

MTI

2021.08.05. 08:00 - Füzi Nikolett

Továbbfejlesztik a Nebojsza-dombi pihenőhelyet, a 12 méter magasra tervezett építményről egyedülálló panoráma nyílik majd a Balatontól Dunaújvárosig terjedő területre.

Hirdetés

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül kilátó és kereszt is épül a Tolnanémedihez tartozó Nebojsza-dombon, amely egy bronzkori földvár maradványából alakult ki. Az idegenforgalmi fejlesztés a most elnyert 150 millió forintos pályázati támogatásból kerül megvalósításra. 


Két éve vártak a pályázat elnyerésére

Vigh László (Fidesz-KDNP), Tolnanémedi polgármestere az MTI-nek elmondta: a 12 méter magasra tervezett építményről egyedülálló panoráma nyílik majd a Balatontól Dunaújvárosig terjedő területre. 

Fotó: tolnanemedi.hu


A község legmagasabb pontja jelenleg is közösségi helyként látogatható, a területet 2020 szeptemberében adták át, amelyet már 2019 óta a most elnyert pályázati fejlesztéssel tervezte bővíteni Tolnanémedi önkormányzata.


A kilátó mellett kereszt is épül

A dombon található pihenőhelyhez 900 méteres út vezet felfelé, javarészt jól használható földúttal, de a fejlesztés által utat, parkolókat és játszóteret is építenek a kilátóhoz.

Felállítanak továbbá egy öt méter magas keresztet, a domb így keresztény zarándokhellyé is válhat. A létesítmények várhatóan 2022 őszre készülnek el – nyilatkozta Vigh László.

Az egykor csaknem 8000 négyzetméter területű földvárat régészeti kutatások szerint a korai és a középső bronzkorban, a kisapostagi vagy a mészbetétes kultúra idején építhették meg. A vár lepusztult állapotban is sok évszázadig menedéket nyújthatott a környék lakóinak, a domb nevét - amely azt jelenti: ne félj! - a török időkben a görbői szlávok vagy pincehelyi rácok adhatták.

 

 

Mi épül?Tolnanémediútépítéspályázatokkilátókturizmus

Hírlevél

Hirdetés