2023.03.28, Kedd
Felkerült a bokréta Szeged új gyermekpszichiátriai centrumára
Látványterv - szeged.hu

Felkerült a bokréta Szeged új gyermekpszichiátriai centrumára

MTI

2021.11.09. 18:30 - Gyöngyösi Klaudia

A beruházás a Szegedi Tudományegyetem gyermekgyógyászati klinikájának Tisza-parti főépületéhez kapcsolódva valósul meg.

Hirdetés

Jövőre készül el ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai centruma – derült ki a beruházás bokrétaünnepsége alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón. A projekt 2,2 milliárd forintból, uniós támogatással épül fel a Szegedi Tudományegyetem gyermekgyógyászati klinikájának Tisza-parti főépületéhez kapcsolódva, a Dél-Konstrukt Zrt. kivitelezésében.

Látványterv - delmagyar.hu

Az ünnepségen Fendler Judit, az intézmény kancellárja azt mondta, a gyermekgyógyászati ellátás fejlesztése rendkívül fontos az egyetem számára. Az ellátások egy része ugyanazokban az épületekben folyik, amelyeket Klebelsberg Kunó megálmodott az egyetem Szegedre érkezése után, az 1920-as évek végén.

Kiderült továbbá, hogy a közbeszerzést követően hamarosan elindulhat a gyermeksürgősségi ellátás tömbjének kivitelezése is.

A kancellár pedig bízik abban is, hogy a fejközpont építése is hamarosan megkezdődhet.

 

Mostantól lehetőség lesz a gyermekek mentális kezelésére is

Az ötszintes, 2500 négyzetméteres épület alagsorában kapnak helyet a járóbeteg-szakellátó és gondozó egységek, valamint egyes kezelőhelyiségek. A földszinten alakítják ki az orvosi és nővérszobákat, a tornatermet, a csoportszobákat és a foglalkoztatókat.

Az első és a második emeleten kapnak helyet az összesen 38 páciens elhelyezésére alkalmas gyermek- és ifjúsági kórtermek, köztük azok is, amelyekben a magas biztonsági kockázatú, drog-, illetve alkoholbetegek ellátása folyik majd. A harmadik emeleten pedig az orvosképzést szolgáló szemináriumi szobát és a gépészeti felépítményeket helyezik el.

Elhangzott továbbá, hogy a beruházás megteremti a feltételeket ahhoz, hogy kiszolgálják a gyermekkori mentális betegségek terápiája iránti egyre növekvő igényt. Ugyanis a pandémia kezdete óta egyre több olyan gyermekpszichiátriai kórképpel találkoznak, amely a bezártság következményeként alakul ki, mint például különböző evészavarok.

A gyermekpszichiátriai centrum létrejötte lehetővé teszi a családtagok bevonását a terápiába, amihez a jelenlegi körülmények között nincsenek meg a feltételek.

Mi épül?Dél-Konstrukt Zrt.Szegedegészségügyi fejlesztéspszichiátriabokrétaünnepépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés