2024.03.28, Csütörtök
Egykori futballpálya helyére költözik az új Természettudományi Múzeum
Fotók: Czeglédi Zsolt / MTI

Egykori futballpálya helyére költözik az új Természettudományi Múzeum

magyarepitok.hu. MTI

2022.01.07. 15:10 - Kolinek Nóra

A decemberben megkötött szerződés értelmében kezdetét veszi az intézmény kialakításának előkészítése, melynek része a kiviteli tervek elkészítése is.

Hirdetés

Az önkormányzat javaslata szerint a debreceni Nagyerdőben, az Oláh Gábor utcai volt Loki-pálya (a Debreceni Vasutas Sport Club (DVSC) beceneve – a Szerk.) területén épülhet fel az új Természettudományi Múzeum – közölte a város polgármestere pénteken a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Papp László emlékeztetett: a december végén kötött támogatási szerződés szerint 2,4 milliárd forintot biztosít a kabinet, hogy a város elvégezze a múzeum létesítésével kapcsolatos előkészítő munkákat.

Ezzel többéves előkészítő folyamat indul el, amelynek része egy részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, egy tervpályázati eljárás lefolytatása, majd az engedélyes, illetve a kiviteli tervek elkészítése − sorolta a polgármester.

Hozzátette: terveik szerint az állatkert szomszédságában lévő öthektáros területen épülne fel a múzeum központi épülete kisebb raktárakkal, illetve az attól néhány perces autóútra lévő apafai önkormányzati területeken biztosítanának helyet a nagyobb raktárak kialakításának, és a kutatóhelyeknek.

 

A debreceni Oláh Gábor utcai volt labdarúgó-stadion
Fotók:  Czeglédi Zsolt / MTI

 

Az intézmény tudományos élményparkként funkcionál majd

Papp László fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a nagyerdei beruházás nem jár majd fakivágásokkal, nem érint Natura 2000-es területeket, a teljes építkezés megoldható a korábbi futballpályák és kiszolgáló épületek helyén.

„Debrecen alkalmas helyszín a Természettudományi Múzeum számára” − hangoztatta a polgármester, kiemelve az erdei környezetet, az állatkert szomszédságát, a közeli Főnix Aréna hatalmas parkolóját és a Debreceni Egyetem közeli campusait, amely biztosítja a múzeum oktatási, tudományos és kutatási hátterét.

Kósa Lajos a térség országgyűlési képviselője (j2) és Papp László polgármester (j) 

 

Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, „Debrecen jó otthona lesz a múzeumnak”. Hozzátette: a digitalizáció világában új utakat kell keresni, ezért az új intézménynek inkább kell egyfajta tudományos élményparknak lennie, mint hagyományos múzeumnak, „amely fölött eljárt az idő”.

Kósa Lajos kiemelte

a leendő Természettudományi Múzeumnak a térség idegenforgalmát fellendítő várható hatását és a Debreceni Egyetem kiemelkedő tudományos-oktatási hátterét. Azt mondta, az egyetemen végző fiatalok a tapasztalt szakemberek munkája mellett „friss, fiatalos, új szemléletet” jelentenek majd a múzeum működtetésében.

 

Mi épül?DebrecenTermészettudományi Múzeummúzeumkulturális beruházás

Hírlevél

Hirdetés