2024.03.19, Kedd
Az ütemtervhez képest hamarabb fejezi be az Egyetem Tower Debrecen mélyépítési munkálatait a HBM
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu, látványtervek: Balázs és Vecsey Építésziroda

Az ütemtervhez képest hamarabb fejezi be az Egyetem Tower Debrecen mélyépítési munkálatait a HBM

HBM/magyarepitok.hu

2020.10.28. 10:00

A 65 lakásos Egyetem Tower Debrecen mélyépítési munkálatai a végéhez közelednek.

Ahogy már korábban, a projekt indulásakor beszámoltunk róla, a régióban egyedülálló technológiával végzi a HBM Soletanche Bachy az Egyetem Tower Debrecen mélyépítési munkálatait. A HBM mélyépítő generál megbízást kapott, ami egy átfogó szolgáltatást jelent a tervezés-, előkészítés munkafázisoktól a speciális mélyépítés kivitelezésig.

 

 

A résfal építés a szerződésben vállalt határidő előtt egy héttel elkészült, ami közös sikernek tekinthető, hiszen a beruházó University Invest Kft., a helyi Balázs és Vecsey Építésziroda és a mélyépítő kivitelező HBM között az első perctől kezdve gördülékeny az együttműködés.

Az alapozási munkák az utolsó dúc beépítésével, várhatóan november közepén érnek véget, ezt követően egy másik cég veszi át a munkaterületet a szerkezetépítési feladatokkal.

 

Ügyelnek a lakókörnyezetre

 

 

A mélyépítési szakasz legfontosabb feladata a környező épületek állagmegóvása volt, hiszen az építkezés Debrecen frekventált belvárosi részén zajlik. A HBM ennek érdekében különböző innovatív műszaki megoldásokat alkalmaz.

Nemcsak az elkészült résfal, de a környező ingatlanok süllyedését és deformációját is egy monitoring rendszer figyeli, annak érdekében, hogy még időben meg tudják tenni a szükséges lépéseket az épített környezet védelmében. A folyamatos ellenőrzésen túl, a technológiai megoldások kiválasztásakor is figyelmet fordítottak erre a kihívásra. Speciális, hidraulikus réselőkanál használatával minimalizálni tudták a kiemelési időt a réselési fázisban.

 

Környezettudatos lépéseket is tesznek

A régióban egyedülálló mélységű gödör kialakításakor a HBM előnyben részesíti a zöld megoldások alkalmazását, amely a megrendelő számára is fontos szempont a projekt során. Egyrészt, a résfal állékonyságát acélcsődúcok biztosítják, melyek a kiemelt talaj megtámasztó funkcióját helyettesítik a külső oldali terhekkel szemben.

 

 

A csődúcok úgy lettek megtervezve, hogy amikor a beépülő födémszintek átveszik a vízszintes terheléseket, azok kibonthatok legyenek. A kibontás után a dúccsövek újra felhasználhatók.

További előnye a technológiának, hogy a keletkező hulladékmennyiség minimális,

ezen kívül gyorsan kivitelezhető, gépesítettsége kisebb, valamint kevesebb élőmunka igénye van, mint az egyéb megtámasztási (horgonyzás) technológiáknak.

Másrészt, modern, ún. pernyés betont alkalmaztak, ami egy olyan környezetbarát megoldás, mely által kevesebb cement felhasználásával, jobb szilárdságú és minőségű beton előállítására van lehetőség. A nagytömegű földmunka során kitermelt föld pedig teljes egészében újrahasznosításra került, ami jelentősen csökkentette a keletkező hulladék mennyiségét.

 

Nemcsak a kivitelezésben, az üzemeltetés során is törekednek a tudatosságra

A 65 exkluzív lakás mindegyike gázkazánnal és hőszivattyúval kombinált padló fűtéssel, valamint fan-coil hűtéssel fog rendelkezni, ami környezetbarát és komfortos technológia. A lakók biztonságáról a földszinten kialakított recepció/porta szolgálat fog gondoskodni, ami olyan kényelmi szolgáltatásokat is el fog látni, mint a házhoz rendelt csomagok átvétele, vagy akár a taxi rendelés.

 

 

Az Egyetem Tower felépítése nagy mérföldkő a debreceniek életében, hiszen a városban először készül háromszintes mélygarázs, amibe ráadásul lift szállítja majd le a járműveket az utcáról.

A pihenni vágyókat ezen felül a tetőteraszon lévő panorámás napozó, medence, jakuzzi valamint szauna várja a város felett.

A beruházás várhatóan a jövő év végén készül el, az értékesítés folyamatosan zajlik. A még szabad lakásokról, valamint a beruházásról a www.egyetemtower.hu vagy a facebook.com/egyetemtower oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

 

Mi épül?HBM Kft.DebrecenlakásépítésmélyépítésBalázs és Vecsey Építészirodaépítőipari cégek