2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Újra megnyitotta kapuit a mesebeli szabadkígyósi kastély
Fotók: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF)

Újra megnyitotta kapuit a mesebeli szabadkígyósi kastély

MTI, magyarepitok.hu

2022.03.21. 08:00 - Bíró Beáta

Már látogatható a négy év alatt felújított Wenckheim-kastély, amely a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretén belül született újjá.

Hirdetés

Átadták a Dél-Alföld legszebb főúri palotáját és a hozzá tartozó impozáns parkot. Március 20-tól eredeti pompájában látható a Békéscsabától 10 kilométerre, Gyulától alig 15 kilométerre lévő szabadkígyósi kastély. A rekonstrukció több mint 3 milliárd forintba került, a költségek felét uniós forrásból, felét pedig állami támogatásból fedezték, a műemléképület munkálatait a Modinvest Kft. végezte el. 

A 143 éves épületegyüttest érintő beruházásban megújult a főépület földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, valamint a főépület közvetlen környezete. Restaurálták a falfestéseket, a padló- és falburkolatokat, felújították a tetőt és homlokzatot, valamint közműfejlesztést is végeztek.

 

Fotók: NÖF 

 

 Vendégségben Wenckheiméknél

Az eklektikus, neoreneszánsz kastély 1879-ben készült el és korának egyik legkorszerűbb épülete volt, gázvilágítással, falfűtéssel, hideg- és melegvíz-szolgáltatással. A főúri palotát Ybl Miklós tervezte gróf Wenckheim Frigyes és felesége, gróf Wenckheim Krisztina megbízásából. A házaspár kérése az volt, hogy a kastélynak annyi ablaka legyen, ahány nap, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány évszak van egy esztendőben.

 

 

A 2022 márciusában újranyitott palota állandó kiállítása a Vendégségben Wenckheiméknél címet viseli, amelynek egyik különlegessége a kastély megnyitásától, 1879-től kezdődően vezetett vendégkönyv. Az ebben található feljegyzések hűen tükrözik a hétgyermekes, élénk társasági életet élő házaspár mindennapjait. A tárlaton bemutatják a személyzet életét, munkáját is, valamint azt, hogy hogyan éltek a grófi gyerekek, milyen angolkisasszonyok tanították őket, ők hogyan kerültek Angliából Szabadkígyósra.

 

 

Különböző élményelemeket is kialakítanak: az úgynevezett napfényes műteremben különböző korabeli háttérrel, jelmezekben fényképezkedhetnek a látogatók, akik egy VR-szemüveg segítségével a kastély feletti repülés élményét is átélhetik. Egy vetítőteremben a grófi családhoz vagy a kastélyhoz köthető régi filmeket vetítenek.

Az étkezőt egy 1895-ben készült fotó alapján állították helyre, ahol a kor étkezési szokásait mutatják majd be. Újból megépítették az innen nyíló télikertet is, amelyet a Wenckheim-család beázási problémák miatt az 1930-as években elbontott. Megszépült a kastélyt körülölelő 22 hektáros park is, amely természetvédelmi terület.  

        

Galéria

Mi épül?SzabadkígyóskastélyfelújításműemlékfelújításNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti VárprogramModinvest Kft.

Hírlevél

Hirdetés