2024.04.19, Péntek
Az ország egyik legnagyobb ipari parkját hozzák létre egy újonnan elkészült intermodális csomópont mellett
Fotók: Balázs Attila / MTI

Az ország egyik legnagyobb ipari parkját hozzák létre egy újonnan elkészült intermodális csomópont mellett

magyarepitok.hu

2023.02.09. 18:30 - Szabó Ákos

Több mint ötszáz hektáros beruházás adhat újabb lendületet a Szabolcs-Szatmár-Bereg keleti részének, a fényeslitkei intermodális terminál mellett.

Hirdetés

Stratégiai megállapodást kötött február 9-én egy több mint ötszáz hektáros ipari park létrehozásáról Döge, Fényeslitke és Komoró polgármesterével az East-West Gate terminál beruházója – derül ki a céget képviselő ügynökség közleményéből. Az East-West Gate-et 2022 októberében adták át, Európa legnagyobb és legmodernebb szárazföldi intermodális terminálja, melynek elsődleges funkciója, hogy átrakodják az ide beérkező vasúti szállítmányokat.

Erre azért van szükség, mert míg Európában 1435 milliméteres nyomtávú vasúti síneket használnak, addig Oroszországban és számos más ázsiai országban az 1520 milliméteres nyomtáv terjedt el. A 15 csoport normál és széles nyomtávú kitérőt a VAMAV Kft. gyártotta, és előszerelt kivitelben szállította.

A tervezett ipari parkban, melynek területe az öt nyíregyházi ipari zóna összméreténél is nagyobb, adottak lesznek a feltételek ipari, kereskedelmi és logisztikai létesítmények kialakítására, valamint a debreceni és nyíregyházi ipari üzemek kiszolgálására.

Az ország keleti felének egyik legjelentősebb ipari-kereskedelmi-logisztikai központja jöhet létre

Ötszáz hektárt meghaladó méretével a két-három éven belül kiépülő ipari park az egyik legnagyobb lesz Magyarországon, meghaladja Nyíregyháza öt ipari zónájának jelenlegi együttes területét, a debreceni BMW, a kecskeméti Mercedes vagy a győri Audi méretét

- tájékoztatott az East-West Intermodális Logisztikai Zrt.

 

Az ipari park nemcsak a három település, hanem Kisvárda, Záhony és az egész térség fejlődésének a motorja lehet

 

 

A most aláírt megállapodás értelmében módosítják a három község településszerkezeti és szabályozási tervét, ami előfeltétele az ipari park kialakításának. A fényeslitkei terminál elkészültével a közlekedési kapcsolatok a térségben már most is különösen jók, és az M34-es autóút elkészültét követően a debreceni és a nyíregyházi ipari üzemek beszállítói és háttérlogisztikai kiszolgálását biztosító cégek betelepüléséhez is minden feltétel adott lesz.

„A kontinens legnagyobb intermodális vasúti termináljának megépítése után újabb víziónk megvalósítását kezdjük el a térségi önkormányzatokkal és a vármegyével közösen. Az egységes fejlesztési területen kiépülő ipari park nemcsak a három település, hanem Kisvárda, Záhony és az egész térség fejlődésének a motorja lesz, és hozzájárul ahhoz, hogy az itt élők helyben találjanak munkát”

– mondta Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója.

Mi épül?ipari parkEAST-WEST INTERMODÁLIS LOGISZTIKAI ZRT.DögeFényeslitkeKomoróintermodális csomópontVAMAV Kft.

Hírlevél

Hirdetés