2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

A Leier fenntartható építőelemei Izlandon is bizonyítanak
Fotók: Leier

A Leier fenntartható építőelemei Izlandon is bizonyítanak

magyarepitok.hu. Leier

2023.08.15. 07:30 - Kolinek Nóra

A Durisol mineralizált faforgácsból készült falazóelemeket egyre nagyobb méretű projekteken használják a szigetországban, és előnyeik bemutatásáról tanfolyamokat is szerveznek.

Hirdetés

A Leier Csoport Izlandra is szállít Durisol falazó termékeiből. A vállalat és az izlandi PAGO építőipari cég 2022 nyarán folytatott először tárgyalásokat. A Leier portfóliója rendkívül pozitív benyomást tett az ottani tulajdonosokra, így ezt követően az izlandi partner megrendelte az első konténereket, melyekben Leier Durisol elemeket szállítottak.

Az elemekből jelenleg kisebb lakóépületeket építenek, de a közeljövőben repülőtéri fejlesztések és szálloda tervezése során is felmerült a termékek beépítése.

A Durisol egy mineralizált faforgácsból készült öko építőanyag, melyben a magas minőség környezettudatossággal és energiatakarékossággal ötvöződik. Az előállításhoz felhasznált faforgács természetesen megújuló, újrahasznosított alapanyag.

 

DSs 30/12 L hőszigetelt falazóelem
Fotók: Leier

 

Ehhez cement, víz és egyéb speciális alapanyagok megfelelő arányú keverésével, a fa és beton által kínált összes előnyös tulajdonságot egyesítő építőanyag válik: hasonlón a téglához, stabil és teherbíró, kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal, valamint nagyon jó hőtároló képességgel rendelkezik.

Ha megfelelően történt a falazás, a falazóelemek üregei pontosan egymás fölött helyezkednek el, így a betonmag egy hálós szerkezetet alkot. Az így létrehozott falazat nemcsak statikai szempontból optimális, de gyakran használják földrengés által veszélyeztetett területeken is, mint például Izland.

A szigetországra DSs 30/12 L hőszigetelt falazóelemet és DMi 17/12 L hanggátló falazóelemet szállítottak. Előbbit teherhordó falak, míg az utóbbit lakáselválasztó falak építéséhez használják.

 

DMi 17/12 L hanggátló falazóelem

 

Az építőelemek egyre nagyobb méretű projekteken mutatkoznak be

Az első sikeres kisebb méretű projektek után a PAGO-nak lehetősége nyílik nagy formátumú projekteken bemutatni a LEIER DURISOL ökológiai építőanyagot.

Ahogy cikkünk elején is említettük, jelenleg két ikerház építése van folyamatban, az első ház falait és tetejét, valamint a második ház alapozását már befejezték.

A Garðurban található, Atlanti-óceánra néző luxus apartmanokhoz szükséges Durisol elemek már megérkeztek a munkaterületre.

 

 

Az árborgi régió Selfoss nevű településén egy fogyatékkal élők számára otthonul szolgáló intézmény készül az árborgi tanács megrendelésére. A hatlakásos projekt blokkjai februárban érkeztek meg a helyszínre.

A Keflavík repülőtér bővítése a tervek szerint szintén Durisol elemekkel történik. A repülőtér bővítését az indokolja, hogy Izland az utóbbi években egyre nagyobb turisztikai vonzerővel rendelkezik, így több épületre van szükség az ide látogató utasok és az átutazók számára. Keflavík népszerű csomópont az Európa és az Egyesült Államok között ingázó repülőgépek számára.

 

 

Tanfolyamokon mutatják be a Durisol termékek előnyeit és a beépítési technológiát

A PAGO egy ökológiai építőanyagokra specializálódott vállalat, mely tagja az izlandi Zöld Építési Tanácsnak. A céget gyakran felkérik, hogy mutassa be a Leier Durisolt az Izlandi Egyetem Építőmérnöki és Lakásügyi Karán, a Reykjavíki Egyetemen és a Műszaki Főiskolán és Ipari Iskolán. Rendszeresen tartanak előadásokat az építőipari cégek, építészek, mérnöki irodák, városi önkormányzatok számára is.

 

 

Ezek a tanfolyamok azoknak szólnak, akik szeretnék megtanulni, hogyan lehet Leier Durisol elemekből házat építeni. A cél az ökológiai építőanyag − amely 80 éves tapasztalattal rendelkezik szerte a világon − népszerűsítése Izlandon.

Az előadásokon ismertetik az építőanyag legfontosabb tulajdonságait (pl. tűzállóság, nedvesség- és penészállóság, akusztikai értékek és hőszigetelés), és bemutatják a beépítés technológiáját is. A kurzusok során lehetőséget biztosítanak a résztvevőknek arra, hogy a gyakorlatban is megismerkedhessenek és dolgozzanak az elemekkel.

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.Durisol

Hírlevél

Hirdetés