2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Budavár lovagkori falai is megújulhatnak
Várkapitányság Zrt.

Budavár lovagkori falai is megújulhatnak

magyarepítok.hu, TED

2023.09.18. 15:24 - Móré Levente

Buda várának középkori arculatát leginkább a gyilokjáróval is ellátott, szélesen forduló nagy rondella és annak keleti kapuját adó, négyzetes alaprajzú Zsigmond-torony hordozza. A rondellán már dolgoznak, most pedig a várfalak felújítása régóta várt felújítására is nyílhat lehetőség.

Hirdetés

A Confector Mérnök Iroda Kft mintegy nettó 1 milliárd forintból végezhet állagmegóvási munkálatokat Budavár egyik 14. században épített, máig fennmaradt részén. A várat délről lezáró rondella körüli várfal felújítása során a falrekonstrukciós munkák mellett, a mellvéd részleges bontási és felújítási munkáira is sor kerül.

 

Megóvják a felső várfalat

A támpillérek vízszigetelést és új fedköveket kaphatnak, de megújul a lámpák süllyesztett elektromos nyomvonala is. Emellett lehetőség nyílik a nagy rondella és a déli fal közötti felső falazat déli részén a téglafedés bontására, új fedkövek és párkánykövek elhelyezésére is.

A Nagyrondella körül is számos munkát elvégeznek: a kaputorony körüli várfal felújítása során a falrekonstrukciós munkák mellett a teljes pártafal (mellvéd) bontási és felújítási munkáit és a kazamata folyósó injektált szigetelési munkáit is elvégzik, amelyhez új rácsokat és kőnyíláskereteket helyeznek el, valamint lépcsőt építenek a folyósó bejáratánál. A külső falak mentén továbbá átalakítják a vízelvezetési rendszert is a falazat védelme érdekében, többek között szikkasztó akna elhelyezésével.

 

Utat nyitnak az Újvilág kert felé

A kertbe vezető nyílás megnyitása mellett a nagy rondella és a déli fal közötti alsó várfal felújítása, falrekonstrukciós munkái során új mellvéd és fedkövek épülnek majd, a belső oldalon pedig új járófelületet alakítanak ki, ahol a vízkezelési rendszer elfedését egyedi vízköpők elhelyezésével oldják majd meg csakúgy, mint a megújítandó Újvilág kert várfalánál, ahová az előzőhöz hasonlóan egyedi vízköpők és új lámpatestek kerülnek. A földmunkák esetében az esetlegesen felmerülő régészeti bontómunkát Megrendelő biztosítja.

Mi épül?Budai várVárkapitányság Nonprofit Zrt. CONFECTOR Mérnöki Iroda Kft.várfelújítás

Hírlevél

Hirdetés