2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Egy év alatt építette fel Nyíregyháza új nővérszállóját a SWIETELSKY
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Egy év alatt építette fel Nyíregyháza új nővérszállóját a SWIETELSKY

magyarepitok.hu; MTI

2023.09.19. 13:59 - Bíró Beáta

A 118 férőhelyes létesítményben minigarzonokat alakítottak ki a kórház bejáró dolgozói számára.

Hirdetés

Lezárult az új nővérszálló építése Nyíregyházán. A Jósa András Oktatókórház területén létesült háromszintes épület a SWIETELSKY Magyarország Kft. generálkivitelezésében jött létre. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program több, mint 1,4 milliárd forintos beruházásával jelentősen javulnak az egészségügyi szakdolgozók lakhatási körülményei, a 60 minigarzon összesen 118 férőhelyet biztosít számukra.

Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója a fejlesztést lezáró rendezvényen elmondta: a fejlesztés az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) irányítása és felügyelete alatt zajlott, a belső munkálatok teljes befejezésével év végére az egészségügyi szakdolgozók igénybe tudják venni az épületet.

A szállót döntően nővérek elszállásolására szeretnék használni, de itt helyeznek majd el más kollégákat, rezidenseket és fiatal, családos szakdolgozókat is, akik kényelmes, igényes, magas színvonalú, nagyon jó ár-érték arányú helyen lakhatnak - tette hozzá a főigazgató.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu
Fotóink az átadás előtt három héttel készültek.

 

Határidőre elkészültek az utolsó simításokkal is

Az új tömb a régi infektológiai épület helyén kapott helyet, 3 szinten összesen nettó 1919,55 m2 hasznos alapterülettel épült meg. A kivitelező cég feladata a nővérszálló épületének kivitelezése, annak a kórház meglévő épületgépészeti, erősáramú és gyengeáramú rendszereire történő csatlakoztatása volt.

 

 

A munkálatok 2022 augusztusában a régi épület elbontásával kezdődtek, a műszaki átadás – átvételi eljárás 2023. szeptember 28-án kezdődik. Az utolsó napokban a kivitelezés végső munkafolyamatai zajlottak: a szobák bútorozása, üzempróbák, festés és burkolatjavítások, takarítás. Rendezték az épület körüli területet, helyreállítják a térburkolatot és parkosítanak – osztotta meg az információkat lapunkkal Váradi Csaba István, a SWITELESKY Magyarország Kft. projektvezetője.

 

Mosókonyhát is kialakítottak minden emeleten

Az épület teherhordó szerkezete hosszfőfalas kialakítású, erősítő vasbeton pillérekkel. A komfortosan kialakított garzonok az épület hossztengelyében elhelyezett közlekedőből nyílnak, mindkét oldalról. Mindhárom emeleten mosókonyha szolgálja ki a lakók igényeit és egy-egy kapcsolótér is helyet kapott. A szintek közötti közlekedést lépcső és lift teszi lehetővé. A földszinten pihenővel ellátott külön recepciós helyiséget alakítottak ki, a gépészeti teret a lépcsőház alatt alakították ki.

 

 

Komfortos szobák várják lakóikat

Az épületben 58 db 2 személyes szobaegységet és 2 db 1 személyes, mozgáskorlátozott szobaegységet alakítottak ki, így 118 fő elhelyezésére lesz lehetőség. A 24 m2-es minigarzonok előteréből zuhanyzóval, WC-vel, mosdóval és törölközőszárító radiátorral felszerelt fürdőszobák nyílnak.

A lakótérben minikonyha található mosogatóval, hűtővel, főzőlappal és konyhaszekrényekkel, valamint íróasztallal kialakított szobaszekrény is helyet kapott. A tárolást tágas beépített szekrények teszik lehetővé. A szobákban internet és televízió csatlakozási lehetőségek vannak.

 

 

Valamennyi szoba, a tetőre helyezett hőcserélőn keresztül hűthető, illetve szükség esetén fűthető is, a fűtés a kórház meglévő távfűtési hálózatára csatlakozik.

 

A kivitelezés nem várt kihívásokkal indult

Mint Váradi Csaba István projektvezető elmondta: az elbontott Infektológia az 1960-as években épült, tervei már nem voltak fellelhetőek.

„A bontási munkák során előre nem tervezett mélységig kellett bontani, majd onnan alapozni az új épületet. Ez, a rendelkezésre nem álló, vagy részben pontos adatszolgáltatás sajnos érvényes volt a közművekre és valamennyi, a talajban nem látható egyéb szerkezetre is.”

 

 

Hozzátette: „A kivitelezést nehezítette továbbá, hogy a munkálatok a Covid járvány után, illetve az orosz-ukrán háború kirobbanása után indultak. Mindkettő erősen rányomta bélyegét az anyagbeszállítási határidőkre, a terv szerinti építőanyagok beszerzésére, a megfelelő vállalkozók fellelésére.”

Mindezek ellenére a SWIETELSKY a szerződésben vállalt időintervallumban végezte el a projekt kivitelezését a kivitelezési idő alatt megrendelt módosításokkal, pótmunkákkal együtt.

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.NyíregyházanővérszállóJósa András Oktatókórházkórházfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés