2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Megújult az orvosképzés legendás helyszíne Szegeden
Fotó: Gemes Sandor/delmagyar.hu

Megújult az orvosképzés legendás helyszíne Szegeden

mti

2023.11.21. 13:31 - Szabó Ákos

Az SZTE egykori sebészeti klinikája egészségtudományi központként született újjá.

Hirdetés

Átadták kedden a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új, uniós támogatással, csaknem 9 milliárd forintból kialakított és felszerelt egészségtudományi képzési központját, amely Banga Ilona biokémikus nevét viseli. A beruházás kivitelezője az Aktív Kft. volt.

Az épület pinceszintjén van a gépészet, a földszinten találhatók a közösségi terek, valamint a szimulációs műtő, a magasföldszinten az irodák, valamint egy nagy előadóterem. Az első, második és harmadik emeleten laborok, szimulációs terek, a tetőtérben pedig az állatház és a hozzájuk kapcsolódó egységek működnek. Az épület oktatástechnikai rendszerei lehetővé teszik a gyakorlati oktatások rögzítését, kiértékelését. A hallgatók a szemináriumi termekben ülve is nyomon követhetik a szimulációs műtőkben történő beavatkozásokat.

 

A szegedi egyetem úttörő szerepet tölt be a hazai orvostudományban

Rovó László rektor az ünnepségen úgy fogalmazott, az elméleti oktatási tömbnek helyet adó egykori sebészeti klinika épülete az orvosképzés legendás helyszíne. Az elmúlt csaknem száz évben olyan beavatkozásokat - köztük az első hazai vesetranszplantációt - végeztek itt, melyek úttörők voltak Magyarországon.

Banga Ilona 1906-ban született Hódmezővásárhelyen, egyetemi tanulmányait a szegedi természettudományi karon végezte, majd külföldi tanulmányi utakat követően tért vissza, hogy Szent-Györgyi Albert első számú munkatársa legyen. Fontos szerepet játszott a biológiai oxidáció folyamatát feltáró kutatásokban, melyet Nobel-díjjal ismertek el, majd az izmokat alkotó egyik fehérje, az aktin felfedezésében. 25 közös publikációja jelent meg Szent-Györgyi Alberttel - közölte a professzor.

Mi épül?Aktív Kft.Szegedszegedi tudományegyetemoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés