2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

A Zala völgyén ereszkedhetünk két keréken a Gébárti-tóhoz

A Zala völgyén ereszkedhetünk két keréken a Gébárti-tóhoz

2024.04.15. 09:01 - Bíró Beáta

A kerékpárúton kívül új strand, sétány és kápolna is várja a Zalaegerszeg kedvelt kirándulóhelyére érkezőket.

Hirdetés

Még vonzóbbá vált a zalaegerszegi Gébárti-tó környéke. A kedvelt kirándulóhelynek számító tó környezetében csaknem 1,9 milliárd forint értékű fejlesztések valósultak meg az elmúlt években a terület- és településfejlesztési operatív programoknak (TOP), valamint az önkormányzatnak köszönhetően.

Mintegy 104 millió forintból épült fel a Boldogasszony-kápolna, valamint megnyílt a Panoráma Népművészeti Galéria. Bővítették a Kézművesek Házát, kicserélték a nyílászárókat, megújult az épület tetőszerkezete. Viseletkészítő szövő-textil bemutatóműhelyt alakítottak ki. Létrejött egy emlékpark is, amely a Kárpát-medencei tradicionális fa sírjeleket mutatja be.

 

A tóig ér az új kerékpárút 

Mintegy hat és fél kilométernyi, tóhoz vezető kerékpárút épült: a turisták a Zala-völgyén érkezve Andráshidán a város legrégebbi temploma mellett haladnak és érhetnek el a Göcseji Falumúzeumhoz.

A tónál fedett beállót, padokkal, ivókúttal és szervizponttal felszerelt kerékpáros pihenőhelyet hoztak létre. Ez a beruházás 406 millió forintból valósult meg. Nagyjából ugyanennyiből rekreációs, szabadidős parkot hoztak létre. Játszótér, sétány, csónakkölcsönző, csónaktároló, gyalogos hidak és nyilvános illemhely szolgálja ezentúl az ide érkezők kényelmét.

Emellett új bisztró és közösségi tér is épült.

A tóstrand üzemeltetését - miután a szerződés lejárt a korábbi vállalkozóval - az önkormányzat 2022-ben visszavette, 2023-ban pedig 70 millió forintos költséggel felújította és újra megnyitotta. A szomszédos Aquacity karbantartási és felújítási munkái pedig 122 millió forintba kerültek az elmúlt években.

Az önkormányzat jelezte továbbá: idén 57 millió forintot költenek a területen további fejlesztésekre, köztük út- és térfelújításra, csapadékelvezetésre, közvilágítás korszerűsítésére és parkolófelújításra.

Mi épül?Zalaegerszegkerékpárútstrandszabadidős fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés