2024.10.21, Hétfő
A pincétől a homlokzatig - Újjávarázsolják a műemlék vármegyeházát
Fotók: Szalax/wikipedia

A pincétől a homlokzatig - Újjávarázsolják a műemlék vármegyeházát

magyarepitok.hu

2024.10.20. 07:59 - Sándor Csilla

Uniós forrásokból újítja fel Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata a Miskolci Vármegyeháza műemlék épületét.

Hirdetés

A klasszicista stílusú, a Városház téren magasodó intézmény felújítására és részleges energetikai és épületszerkezeti korszerűsítésére vonatkozó közbeszerzési hirdetményt a napokban tették közzé.

Farestaurátor újít fel 12 értékes ajtót és ablakot

A kivitelezőnek műemléki környezetben és egy régészeti lelőhely helyszínén kell a munkálatokat elvégeznie, Miskolc szívében, a Patak utca és a Városház térnél. A felújítandó műemlék épület 4377 négyzetméter alapterületű.

A rekonstrukciós munka során a szakembereknek fel kell újítaniuk a vármegyeháza több mint 4200 négyzetméteres homlokzatát, az épület mészkőlap lábazati burkolatát, amely mintegy 670 négyzetméternyi.
 

 

Fotók: Szalax/wikipedia

 

 

A projekt keretében lecserélik illetve felújítják a vármegyeháza 224 darab külső nyílászáróját. Az épületen kijelöltek 12, műemléki értékkel bíró ablakot és ajtót. Ezeket a nyertes ajánlattevőnek farestaurátor szakember bevonásával kell felújítania.

 

 

Közel 15 ezer négyzetméternyi falfelület festése is a projekt része

A belső terekben is nagy volumenű munkákat kell majd a kivitelezőnek elvégeznie. A pincefalak esetében utólagos talajnedvesség elleni szigetelő munkákat ír elő a hirdetmény. A projekt része az épület akadálymentesítésének kialakítása felvonó beépítése révén.

 

 

Az energetikai modernizáció keretében megújul az épület gépészete is. A hőszivattyús fűtő-hűtőrendszer kialakítása mellett teljesen új erős- és gyengeáramú elektromos hálózatot kell kiépíteni a vármegyeháza mintegy 4400 négyzetméterén. A felújítás során a kivitelezőnek mintegy 14744 négyzetméternyi felfelületet kell majd kifestenie.

Pisztollyal és pénzzel távozott a vármegyeháza kifosztója

Az épület a felújítás során új beléptető, kamera- és tűzjelző rendszert kap. Az energetikai rendszer mellett, a biztonsági rendszer korszerűsítése is szerepel a mostani projektben. 1935-ben az egész országot lázban tartotta, hogy vajon ki foszthatta ki a megyeházát az éj leple alatt. A betörőt az iratok nem érdekelték, annál inkább a főispáni hivatalban lévő vasládában őrzött inségpénz. Az illetéktelen behatoló elemelte a 2600 pengőt, valamint egy, az épületben talált revolvert és egy ólmosbotot. A nyomozók hónapokig kutattak az elkövető után, végül a budapesti rendőrök és egy másik, hasonló módszerrel elkövetett betörés után fogták el a fosztogatót.

A timpanon nélküli klasszicista gyöngyszem

Miskolc klasszicista műemlék épületének számos különlegessége van, az egyik legismertebb, hogy bár ennek a stílusirányzatnak elengedhetetlennek vélt eleme a timpanon, ezt itt hiába keresné bárki is.
A ion oszloppal és kovácsoltvas erkélykorláttal ékesített hivatal az 1820-as években épült, egy barokk stílusú elődje helyére. A vármegye háza kivitelezése meglehetősen vontatottan, évtizedekre elnyúlóan zajlott. A homlokzatának kialakítását az 1840-es évekre datálják.

 

 

A belső terekről elhúzódó viták zajlottak, a nagytermet akusztikája miatt használhatatlannak tartották. 1843 júniusában egy tűzvész súlyosan megrongálta a hivatal épületét. A vármegyeháza javítása után, a befejezés munkálataihoz Hild József tanácsait kérték. Az épületet az elmúlt évszázadban többször átalakították, az 1940-es és az 1960-as években is kibővítették.
A vármegye háza művészeti értékét tovább növeli, hogy a Losonczy József tervei alapján emelt vármegyeháza dísztermét a Benczúr-iskola képviselőjének, Raksányi Dezsőnek allegorikus falfestményei díszítik.
Az épület felújítására és gépészetének modernizálására a kivitelezők ajánlatait a hónap végéig várják. A vármegyeházán a munkálatok a kiíró előzetes tervei szerint másfél évig tartanak majd.

Galéria

Mi épül?MiskolcvármegyeházaMiskolci VármegyeházaműemlékfelújításközbeszerzésBorsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzataenergetikai korszerűsítés

Hírlevél

Hirdetés