2024.10.22, Kedd
Biotechnológiai üzem épül hátrányos helyzetű településen
A cég tarnabodi telephelye (Funky Forest Kft.)

Biotechnológiai üzem épül hátrányos helyzetű településen

magyarepitok.hu

2024.10.22. 12:25 - Szabó Ákos

Nemcsak a Heves vármegyei Tarnabodba, hanem a nógrádi Szécsénybe is jelentős fejlesztések érkeznek, több mint 600 millió forint értékben.

Hirdetés

Magyarországon egyedülálló biotechnológiai üzem épül a Heves vármegyei Tarnabodon. A több mint hatszáz millió forintnyi beruházás részeként lezajló projekt célja a Funky Forest üdítőitalokról ismert Házikó Farm Kft. számára egy olyan antioxidáns alapanyag előállítása, amely alapjául szolgál egy újabb ital kifejlesztésének – derül ki a cég közleményéből.

 

Magyar kutatás-fejlesztés eredményeként építkeznek

A többszörösen is díjazott Funky Forest termékcsalád gyártója, a magyar tulajsonú Házikó Farm Kft. sikeresen pályázott 2023-ban az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BP) keretébe új fejlesztésekre. Az Agrárminisztérium által kiválósági díjjal elismert projekt célja egy egészséges alternatívát nyújtó funkcionális ital kifejlesztése és piaci bevezetése, amelynek hatóanyaga az algából kinyert astaxanthin, egy rendkívül erős antioxidáns.

A beruházás egyrészt a Házikó Farm Kft. Szécsényben lévő telephelyén, másrészt - a technológiai beszállítóként kiválasztott Glia Kft. közreműködésével - a Heves vármegyei Tarnabodon valósul meg.

A Glia Kft. több mint két évtizede van jelen a biotechnológiai kutatás-fejlesztés területén, és számos sikeres projektet valósított meg a mezőgazdasági és ipari szektorban. A cég a projekt technológiai beszállítójaként a fotobioreaktorok gyártásáért, leszállításáért és üzembe helyezéséért felel. A tarnabodi kísérleti biotechnológiai üzemük a meglévő és épülő ipari infrastruktúrának, valamint az új, fenntartható technológiáknak köszönhetően lehetőséget biztosít az új technológia kialakítására.  

 

Mindkét cég stratégiájának természetes része, hogy együttműködik a környezetével

A közleményben kiemelik: a két cég működése hasonló értékrendszeren alapul, mindkét vállalat kiemelten törekszik a fenntarthatóság, az innováció és a társadalmi felelősségvállalás előmozdítására. A Házikó Farm Kft. a helyi alapanyagok felhasználásával, valamint a környezettudatos gyártási módszerekkel élen jár a fenntartható élelmiszeriparban. Hasonlóan, a Glia Kft. is elkötelezett a fenntartható biotechnológiai újítások mellett. A két vállalat együttműködése nemcsak technológiai előrelépést jelent, hanem hozzájárul a hátrányos helyzetű települések fejlesztéséhez is.

 

Mi épül?TarnabodSzécsényüzemépítésüzemfejlesztéskutatás-fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés