2024.05.30, Csütörtök

2018-tól az európai családi házaknak szigorú energiahatékonysági előírásoknak kell megfelelniük. Az elemzések szerint a mintegy 2,8 millió magyarországi családi házból csak 560 ezer tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek. A probléma kezeléséhez az állam várhatóan 103 milliárdos pályázati keretet hoz létre idén a családi házak komplex energetikai korszerűsítésére.

A fejlesztések irányvonalához ad segítséget a Knauf Insulation elemzése, mely sorra veszi az általa gyártott és kínált szigetelőanyagok legfőbb tulajdonságait. A cég termékpalettáján a kőzetgyapot, üveggyapot és fagyapot foglal el kiemelkedő helyet.
 

Üveggyapot – környezetkímélő új technológiával és újrahasznosítással

Az üveggyapot a világon a leggyakrabban használt szigeteléstípus, nem véletlenül. Amellett, hogy a legtöbb szigetelőanyagnál sokkal jobb hő - és hangszigetelést érhetünk el vele, mivel nem éghető, a tűzvédelem követelményeinek is kiválóan megfelel. Emellett a költséghatékonysága is figyelemreméltó, ugyanis a szigetelés egyedülálló módon már körülbelül 2-3 év alatt megtérül.

Ami az anyag tulajdonságait illeti: az üveggyapot alapja szilikát, ami a Knauf 90 száazalékban újrahasznosított üvegből állít elő. Ehhez az Európa különböző pontjain található szelektív hulladék lerakókban összegyűlt színes- és fehérüveg szolgál alapanyagul. A cég felvásárolja az üveghulladékot, majd ledarálja és 1500 Celsius fokon megolvasztja.

A Knauf Insulation üveggyapot termékek különlegessége emellett, az 5 év kutató-fejlesztő munkájával létrejött ECOSE technológia. Ez azt jelenti, hogy a szigetelés forradalmian új, formaldehid-mentes kötőanyagot tartalmaz. Ez a kőolaj alapú vegyipari anyagok könnyen megújuló forrásból származó alternatíváját jelenti, mely puha tapintást és természetesen barna színt kölcsönöz az ásványgyapot szigetelőanyagok új generációjának.


Fagyapot – mélygarázsokhoz, fal- és mennyezetfűtéshez

A cég másik környezetbarát terméke a Heraklith fagyapot, mely szintén megújuló alapanyagokból készül, károsanyag kibocsátás nélkül. Nagyon jó a hőtároló és nedvességszabályzó képessége, így fal- és mennyezetfűtéshez, vakolt építőlemezként is kitűnően alkalmazható. Mivel kiváló akusztikai tulajdonságokkal bír, hangszigetelésre is ajánlott.

Ezen tulajdonságainak köszönhetően a fagyapot elsősorban mélygarázsok szigeteléséhez ajánlott különösen, mert tűzbiztos, így megakadályozzák a tűz tovaterjedését, melyet a kigyulladt gépjárművek okozhatnak. Akusztikai tulajdonságai hozzájárulnak a parkolók feletti nyugodt atmoszféra megteremtéséhez, és kiszűri a gépkocsik állandó mozgásának zaját.


Kőzetgyapot – szinte minden területen alkalmazható

A harmadik fontos anyag a kőzetgyapot természetes kőzetből, bazaltból készül, és szintén nem éghető. Nem érzékeny a hőmérséklet ingadozásra, emellett jó páraátbocsátó tulajdonságú, és típusától függően a pincétől a tetőig alkalmazható.

A Knauf Insulation kőzetgyapot anyagai - régi néven Nobasil kőzetgyapot anyagok - szinte minden felhasználási területen alkalmazhatók. A termékpalettán egyaránt megtalálhatók a kisebb testsűrűséggel rendelkező kőzetgyapot szigetelőanyagok és a nagy teherbírású, lépésálló, illetve a vakolható, homlokzati kőzetgyapot anyagok.


A Knauf Insulation a Knauf Csoport tagjaként ötven országban körülbelül ötezer alkalmazottat foglalkoztat harminc gyárában.

Az alábbi piaci szegmensekben van jelen:

  • Kőzetgyapot: ipari épületek, műszaki szigetelések, magasépítés
  • Üveggyapot: magasépítés
  • Fagyapot: magasépítés, belsőépítészet, akusztika, zajvédő falak, valamint export a környező országokba
  • Extrudált Polisztirol (XPS): magasépítés

(tisztajovo.hu, knaufinsulation.hu, magyarepitok.hu)

Galéria

Technológiacsaládi házakcsaládi házakszigetelésenergetikai beruházás