2024.03.02, Szombat

A folyamatról a Közbeszerzési Hatóság elnöke számolt be a Magyar Hírlapnak adott interjúban. Rigó Csaba elmondta, a kkv-k által elnyert közbeszerzések aránya közel 84 százalékot tett ki, míg érték alapján ismét ötven százalék fölé emelkedett részesedésük 51,3 százalékkal. „Úgy tűnik, trendfordulóhoz érkeztünk” – fogalmazott az elnök, megemlítve, hogy ez 12 éve nem tapasztalt javulást jelent, egyben cáfolja a nagy cégek kizárólagos dominanciájáról szóló elképzeléseket.

A szakember arról is beszámolt, hogy 2015-ben 14 127 eredményes eljárás zajlott, az 1931,6 milliárd forintos összérték pedig a harmadik legmagasabb összeg a közbeszerzések magyarországi történetében. A közbeszerzéseken az elmúlt tíz esztendőben éves átlagban a magyar bruttó hazai termék, a GDP átlagosan hat százalékát költötték el.

Rigó Csaba a tavaly megújult közbeszerzési törvénnyel kapcsolatban előrelépésről számolt be az átláthatóságban. Kiemelte továbbá a gyorsabb ügyintézést és a csökkenő határidőket is. „Gyorsult a közbeszerzési eljárásokat megindító hirdetmények kezelése és a hirdetmény nélküli eljárások ellenőrzése, beleértve a rendkívüli sürgősségre alapozottakat is. A Közbeszerzési Hatóság keretében működő, ám független Közbeszerzési Döntőbizottság a múlt évben átlagosan huszonnégy nap alatt hozta meg döntéseit, ezzel előkelő helyet foglalva el a magyar közigazgatásban.”

A teljes interjú itt olvasható.

(magyarhirlap.hu)

GazdaságKözbeszerzési Hatóság