2024.05.29, Szerda

Átadták a Csongrád megyei Székkutas uniós támogatással épített szennyvíztisztító-telepét. A beruházás részleteiről Szél István (Fidesz-KDNP), Székkutas polgármestere számolt be. Elmondta, a szennyvízcsatornázás előkészítése 2008-ban indult. A bruttó 1,81 milliárd forintos költségű, teljes egészében uniós és hazai támogatással megvalósult projekt során a Duna Aszfalt Kft. 10 kilométer gerincvezetéket és 1,4 kilométer nyomóvezetéket fektetett le.

Elkészült öt szennyvízátemelő és a község mintegy nyolcszáz háztartásának 75 százalékát már rá is kötötték az új hálózatra.

A Veolia Water Solutions & Technologies Magyarország Zrt. egy napi 220 köbméteres kapacitású biológiai módszerrel működő szennyvíztisztító-telepet épített, ahol a keletkező iszap kezelését is helyben végzik.

„A község százmillió forintos kormányzati támogatást nyert el a belterületi úthálózat helyreállítására, ezek a munkálatok augusztusban kezdődhetnek el” - közölte a polgármester.

Az átadási ünnepségén a térség fideszes országgyűlési képviselője Lázár János elmondta, az elmúlt hét évben mintegy ötmillió ember szennyvízkezelését sikerült megoldani a rendelkezésére álló uniós és hazai forrásokból.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, a következő hetekben zárulnak le azok a beruházások, amelyek lehetővé teszik minden kétezer lakosúnál nagyobb településen az ivóvíz biztonságos célba juttatását és a szennyvíz kezelését.

A politikus kitért arra, hogy a 2007-2013-as uniós fejlesztési időszakban 9223 milliárd forint gazdagította és gyarapította az országot. Közölte, ezt a pénzt részben mi fizettük be az Európai Unióba, másrészt azért járt nekünk, mert az ország gazdasági határait megnyitottuk más tagországok vállalatai előtt. "Nem ajándékba kaptuk ezeket a forrásokat, hanem a saját pénzünket igyekszünk visszaszerezni és az elmaradott térségek, települések felzárkóztatására fordítani" - hangsúlyozta Lázár János.

(mti)

Duna Aszfalt Zrt.Mi épül?Székkutasszennyvízszennyvíz