2024.05.25, Szombat

A közelmúltban évről évre megduplázódott vagy megháromszorozódott a napenergia kapacitás Magyarországon. A növekedés hajtóerejéről az nrgreport.com kérdezte Kiss Ernőt, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alapító elnökét.

A szakember a kedvező trendet azzal indokolta, hogy az EU-források között egyrészt kiemelt szerepet kap a megújuló energia alapú beruházások támogatása, másrészt a napelemes rendszerek ára folyamatosan csökken. „A nagyon alacsony mai kamatszint, és a kedvezményes kamatú lakásfelújítási hitelek is hozzájárultak a növekedéshez. Egyre több felhasználó vált a kedvező hitelek törlesztésére a villanyszámla helyett, és a futamidő végétől már ingyen használhatja a saját villamos energia termelését.”

Kiss Ernő hangsúlyozta, a nagyobb kapacitású beruházások a közintézmények korszerűsítéséhez köthetőek, mert ezek támogatására jut a legtöbb forrás. Ugyanakkor a lakosság is egyre inkább felismeri a napelem előnyeit, tavaly körülbelül ötezer napelemes rendszert telepítettek. „Egy család villamos energia felhasználását már egymillió forintos beruházással ki lehet váltani, így érthető a növekvő kereslet.” Arról is beszámolt, egyre több kkv és nagyvállalat érdeklődik arról, hogy energiaköltségét hogyan tudná megújuló energiával csökkenteni.

A napenergia felhasználását növelik a szaporodó napelemparkok is. Nemrég adták át a Mátrai Erőmű 16 MW-os napelemparkját és átadás előtt áll Pécs közelében a Magyar Villamos Művek 10 MW-os beruházása. Emellett számtalan 500 kW-os erőmű épült részben vagy egészében beruházási támogatások felhasználásával. „Van azonban példa arra is, hogy kisbefektetőktől összegyűjtik az erőmű beruházási költségét, így már hazánkban is valósult meg közösségi kiserőmű, ennek hozamaiból térül meg a befektetők tőkéje” – mutatott rá Kiss Ernő.

A szakember elmondta, becsléseik szerint tavaly már 110 megawatt felett volt a teljes hazai napelemes kapacitás, ami közel duplája az egy évvel korábbinak. Miután jelenleg is több napelemes kiserőmű is épül az országban, várhatóan idén is meg fog duplázódni a kapacitás. Ugyanakkor azt hangsúlyozta, ez még mindig elenyésző a környező országokkal összevetve, annak ellenére, hogy rendkívül jók az adottságaink. Az átlag napenergia besugárzás nálunk például ötven százalékkal több, mint a legtöbb napelemmel rendelkező Németországban.

Az alacsony kihasználtság okát a hazai szabályozásban látja Kiss Ernő. Rámutatott, a napelemes termékdíj kétszerese az akkumulátorénak, és hatszorosa a második legmagasabbnak számító belga termékdíjnak. „Az adókedvezmények már sok országban lendítették fel a megújuló energia használatát. Ha az adók egy részét elengednék, sokkal rövidebb lenne a megtérülési idő. Egy napelemes rendszer költségeinek most több mint harmada valamilyen adóteher, ez így körülbelül 3,5 évvel növeli meg a megtérülést.” Hozzátette, a támogatás valamennyi megújuló energia projekt sarkalatos pontja, nélküle nem vágnak bele beruházásokba.

Kiss Ernő az interjúban arra is kitért, hogy Magyarország az energiaimportnak nagymértékben kiszolgáltatott ország, holott kis befektetéssel nagymértékben csökkenthető lenne az importfüggőségünk. „A szükségletünk jelentős részét meg tudnánk termelni itthon, nagyon jók az adottságaink például napsugárzás és geotermia területén. A megújuló energia hasznosítás munkahelyek ezreit hozná létre, bűn nem kiaknázni. A Prognos Intézet kutatásból kiderül, egy megawattnyi napelemes kapacitás (tervezés, gyártás, szerelés, üzemeltetés) 40-60 munkahelyet teremt. Még az oroszok is maguknak gyártanak napelemet. Itthon is lehetne, nem igényel nagy infrastruktúrát, csak kellene hozzá a hazai piac megnövelt felvevőképessége.”

A megújuló energiához meglévő adottságokat nemrég egy átfogó elemzés is bizonyította. Ennek eredményéről a magyarepitok.hu is beszámolt, eszerint Magyarország kétharmada alkalmas geotermális fűtésre.

A teljes interjú itt olvasható.

(nrgreport.com)

Gazdaságnapenergianapenergiamegújuló energia