2024.06.22, Szombat

A mostani uniós költségvetési ciklusban a jövő év nyaráig az összes pályázatot kiírják a Magyarország rendelkezésére álló 12 ezer milliárd forintnyi forrás felhasználására, így a legtöbb beruházás 2019 végéig megvalósulhat.

A kormány stratégiáját Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ismertetette Nyíregyházán. Az EU-s források felhasználásáért felelős államtitkár elmondta, a tíz nagy beruházási program összegének 60 százalékát gazdaságfejlesztésre szándékoznak fordítani.

A tíz programkeret közül külön kitért a mintegy 1300 milliárd forint összegű Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra, amelynél újdonságnak tartotta, hogy decentralizált lesz felhasználása a 19 megye, illetve a 23 megyei jogú város önkormányzatának tervei alapján.

Lipők Sándor, a térségi fejlesztésekért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón ismertette a Vidékfejlesztési Operatív Program indítását, kiemelve, hogy a rendelkezésre álló közel 1300 milliárd forintból 200 milliárdot az élelmiszer-feldolgozói ipar, 92 milliárdot a kertészeti ágazat, míg 75 milliárdot az állattenyésztés fejlesztésére kívánnak fordítani.

Hozzátette, stratégiai célként kezeli a kormány a mezőgazdasági vízgazdálkodás és az öntözésfejlesztés támogatását is. Beszámolt továbbá arról, hogy a vidékfejlesztési programban eddig 167 pályázati felhívás jelent meg, a támogatási keret 46 százalékát hirdették meg. Az eddig benyújtott pályázatok közül 2100 nyert támogatást, 472 milliárd forint összeggel, ami a teljes keret 36 százaléka.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés Fidesz-KDNP-s elnöke arról szólt, hogy a megye rendelkezésére álló 89,3 milliárdos fejlesztési forrás felhasználása iránt élénk az érdeklődés a nyírségi települési önkormányzatok részéről, s a pályázatok benyújtásához szakmai segítséget is adnak a helyhatóságoknak.

(mti)

Pályázatokpályázatok2014-2020-as fejlesztési időszak