2024.05.23, Csütörtök

A magyar technológia helyi építőanyagra és munkaerőre építve lehetővé teszi, hogy négyzetméterenként 100 dollárból épüljenek szociális bérlakások - mondta a szerződés aláírásakor csütörtökön Budapesten Farkas László, a magyar cég ügyvezető igazgatója. A magyar vállalat a botswanai Biomass Energy Ltd.-val lépett egyezségre.

A Grémound Kft. honlapja szerint 2011-ben szembesült azzal, hogy nagy mennyiségű lakásépítési igény jelentkezik sivatagos környezetben, de nincs költséghatékony építés, mert vagy magas az importanyagok aránya, vagy speciális szaktudást igényel és drága a kivitelezési költség. A cég fejlesztő csapata „egy év megfeszített munkájával, nemzetközi együttműködéssel” alkotta meg a Grémound non-tectonic system építési technológiát. Megfogalmazásuk szerint ez ma a világ egyetlen tömegtermelésre képes nem-tektonikus építési rendszere.

Az MTI kérdésére Farkas László elmondta: panelkészítési technológiájuk lényege, hogy két gipszlap közé vasalatot tesznek, majd a rést kiöntik betonnal. Miután a gipsz kiszívja a betonból a vizet, az hamar megszilárdul és pár nap múlva már építhető belőle a ház. A szerződés része a helyi személyzet kiképzése is - jegyezte meg.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta: két hete magyar üzleti delegáció is elkísérte látogatására a Dél-afrikai Köztársaságba, a kíséret tagjai voltak a Grémound Kft. vezetői is, akik ott vették fel a kapcsolatot a partnerekkel, és már szerződtek is a botswanai és a dél-afrikai beruházásra.

Mindkét projekt lényege azonos: a magyar cég technológiájához német partnerük szállítja le az adott helyre a házgyárat, majd ott helyi gipszből, cementből és vasból paneleket állítanak elő, amelyekből összeszerelik a házakat. Egy-egy ilyen projekt több mint ezer helyi embernek ad munkát - tette hozzá Szabó László.

Az ügyvezető elmondta, hogy további több afrikai országból és Pakisztánból is érdeklődnek a technológia iránt, amely alkalmas arra, hogy a bádogvárosok helyébe jobb minőségű, de mégis olcsó házakat építsenek.

A nyilvános cégadatok szerint a szegedi székhelyű cég mérleg szerinti eredménye 604 millió forint volt tavaly, míg a mérlegfőösszege 27,646 milliárd forintot tett ki.

(mti, magyarepitok.hu)

(képek: gremound.com)

Galéria

TechnológiaGrémound Kft.