2024.05.25, Szombat

A portfolio.hu elemzésében arra kereste a választ, hogy az építőipar mennyire tud megfelelni a kormányzati intézkedésektől megugró ingatlankeresletnek.

Nem maradt más, csak a hazacsábítás

A cikkből kiderül, az ÉVOSZ becslései szerint a következő három évben 20 ezer lakás építése kezdődhet meg az intézkedések hatására. Ugyanakkor a szervezet őszi felmérésében négyszáz cég nyilatkozott úgy, hogy az akkori alacsonyabb rendelésállomány mellett sincs elegendő munkaerő a piacon. Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Magyar Nemzetnek decemberben hangsúlyozta: nagy kérdés, hogy a piac hogyan tudja majd megfizetni a jó szakmunkásokat, ugyanis ettől függ, hogy itthon tarthatók-e, vagy pedig folytatódik a kivándorlás.

Kárpáti József, az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke is hasonlóan nyilatkozott nemrég. Elmondta, a készházszerelő csapatok nagy része a válságot követő időszakban külföldre ment a megrendelések és a jobb fizetés után, így most komoly munkaerőhiánnyal küzdenek. Kárpáti arról is beszélt, hogy egy-egy csapat 5 emberből áll, és tagjait nem lehet egyik napról a másikra kiképezni. Meglátása szerint a helyzet annyira rossz, hogy az újsághirdetésekre egyáltalán nincs jelentkező, így nem marad más lehetőség, mint a külföldre - leginkább Németországba - távozott szerelőcsapatok hazacsábítása.


Mennyi a szabad kapacitás?

A portfolio.hu azt írja, 2015 végén körülbelül 275 ezren dolgoztak - szellemi és fizikai foglalkozásúak összesen - az építőiparban. Ez magasabb, mint a 2013 eleji 230 ezres mélypont, ám még jóval alacsonyabb, mint a 2006-2007-es 330-340 ezres csúcs. 2015 harmadik negyedévében 83 ezer fizikai munkást alkalmaztak az építőiparban, amely statisztika 2006-ban még 110 ezer főnél járt.

A munkaerő-felmérés tavaly körülbelül 20 ezer olyan munkanélkülit számolt, akiknek az előző munkahelye az építőiparban volt nyolc éven belül. Az NGM pedig nemrég azt közölte, hogy a regisztrált álláskeresők közül decemberben 17 ezren voltak, akik az építőipar területén kívántak elhelyezkedni.

A cikk szerint ekkora szabad kapacitás kevés lesz a cégek megnövekvő munkaerőigényéhez. Ráadásul a legtöbb építőipari foglalkozás évek óta hiányszakmának számít. A problémát az NGM már kiemelten kezeli, ugyanis az ilyen képzéseket ingyenesen (állami ösztöndíjjal) lehet elvégezni, de ennek hatása csak hosszabb távon érvényesül.

Hogy állnak most az építőipari bérek?

Bár a Kinbaum felmérése nemrég az építőipari béreket az országos bérszint fölöttinek mutatta ki, az ágazat fizikai munkásainál ennek ellenkezőjére utal a portfolio.hu által hivatkozott KSH adat. Eszerint a fizikai foglalkozásúak nettó keresete 103 ezer forint körüli összeg volt 2015 harmadik negyedévében az építőiparban, ami jelentősen elmarad a nemzetgazdasági átlagtól, ami ekkor 159 ezer forintot tett ki.

Ugyanakkor az építőipari fizikai foglalkozásúak keresete gyorsabban emelkedik, mint a nemzetgazdasági átlag. Míg a nemzetgazdaság szintjén lényegében most sikerült, illetve mostanában fogjuk elérni a 2006-os keresetek reálértékét, addig az építőiparban 7,2 százalékkal feljebb járnak a reálbérek. Csökkeni tudott tehát a bérszakadék az átlagkeresethez képest. Ettől függetlenül a bérek így is nagyon alacsonyak, a külföldi fizetésekkel egyelőre nem képesek felvenni a versenyt.

Ennyivel drágítja a házakat a szükséges béremelés

Az ÉVOSZ becslései szerint a következő három évben 20 ezer lakás építése kezdődhet meg a kormányzati intézkedések hatására, ami 1400 milliárd forintnyi megrendelést adhat az építőiparnak, így jelentős munkaerő-igénnyel jár majd.

A kereslet növekedése tehát további béremeléseket fog kikényszeríteni a szektorban, ami az építkezések költségét is megdobja majd. Kárpáti József, az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának elnökének becslése szerint a magasabb bér miatti többlet munkadíj egy házra vetítve mintegy 2 millió forint. Mint azt korábban elmondta, egy földszint és tetőtér beépítéses ház - 150 négyzetméteres alapterülettel, alapozás nélkül - 30 millió forintba kerül az 5 százalékos áfával, ez a többlet szerelési díjjal 32 millió forintra emelkedik, így máris 3 millióra olvad az áfacsökkentésből adódó 5 milliós árkülönbözet (ez 40 százalékos csökkenés).

Hársasi Tibor, a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesület elnökének elmondása szerint az emelkedő bérek mellett alsó hangon 200 ezer forint + áfa négyzetméterárral kell számolni, így egy könnyűszerkezetes ház építése alapesetben, mindenféle extra nélkül is 20-25 millió forintba kerülhet.

„Semmiből nőnek majd ki építőipari cégek”

A szükséges munkaerő fellelése terén az ingatlanfejlesztő cégek arra számítanak, hogy nekik lesz nehezebb dolguk, és várhatóan a szakmunkások kisebb csapatokban inkább a magánemberek családi ház építéseire fognak "elszegődni", mivel a nagy cégeken, generálkivitelezőkön keresztül kevésbé jövedelmezőbb számukra munkát vállalni, ráadásul ők kötbért is kivetnek, ha nincs időben kész a projekt - mondta el tapasztalatait Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője a Portfolio-nak. Úgy véli, a kivitelezők számára ez egy valós érv a kisebb saját projektek mellett, ugyanakkor szerinte kérdéses, hogy ezek egy több százmilliós megbízással is fel tudják-e venni a versenyt.

Az Otthontérkép szakértője hozzátette: várható, hogy a "semmiből" nőnek majd ki - főleg vidéken - építőipari vállalkozások, amelyek bár kevésbé stabil szakmai háttérrel rendelkezhetnek, de mindenképp segíthetnek a CSOK által generált igények kielégítésében.

(portfolio.hu)

Iparági híreképítőipari cégekCSOKépítőiparÁFAlakástámogatás