2024.06.17, Hétfő

A közelmúltban számos elemzés próbálta megválaszolni, hogy az építőipar kapacitása mennyire lesz képes kiszolgálni az otthonteremtési program által keletkező keresletnövekedést. Több szakértő is arra figyelmeztetett, hogy a bővülés még jobban felerősíti az eddig is meglévő szakemberhiányt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői közleménye ugyanakkor kihasználatlan munkaerőről adott hírt: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat decemberben közel 17 ezer fő álláskeresőről számolt be az építőipar területén.

Az NGM emellett arra is kitért, hogy az elmúlt években több intézkedés is született a munkaerőhiány kezelésére és a szakképzési rendszer továbbfejlesztésére. A közleményből kiderült, az NGM-hez tavaly átkerült szakképző iskolákban „kiemelt létszámban képeznek kőművest és hidegburkolót, festőt, díszítőt, mázoló tapétázót, ácsot, valamint magasépítő technikust.”

A közlemény szerint az előző tanévben több, mint 15 ezer tanuló kezdte meg a tanulmányait az építőiparhoz kapcsolódó szakképesítésekben. „Mivel többségében hiányszakmákról van szó, ösztöndíjban is részesülnek a fenti szakmákban tanulók. További tanulói létszámnövekedést okozhat, hogy 2015 szeptemberétől a második ingyenes szakképesítés megszerzésére külön forrásokat biztosítottunk felnőttoktatás keretében.” – áll a közleményben.

Az NGM a közleményben azt is felvázolja, hogy az élénkítő programnak köszönhetően 10 ezerrel több új lakás megépítése 200-240 milliárd Ft új beruházást generálhat, mely jelentős gazdasági növekedést eredményezhet, valamint 15 ezer fővel közvetlenül növelheti a foglalkoztatást.

(magyarepitok.hu)

(fotó: zspsz.sulinet.hu)

AktuálisCSOKszakemberképzésszakemberhiányNemzetgazdasági Minisztérium (NGM)