2019.02.18, Hétfő

Itt a válasz a szakemberhiányra az építőiparban

Hegedűs Gergely

2016.02.01

Az NGM iskoláiban kiemelt létszámban képeznek kőművest és hidegburkolót, festőt, díszítőt, mázoló tapétázót, ácsot, valamint magasépítő technikust. Az előző tanévben több, mint 15 ezer tanuló kezdte tanulmányait építőipari képzésekben – derült ki a minisztérium közleményéből.

A közelmúltban számos elemzés próbálta megválaszolni, hogy az építőipar kapacitása mennyire lesz képes kiszolgálni az otthonteremtési program által keletkező keresletnövekedést. Több szakértő is arra figyelmeztetett, hogy a bővülés még jobban felerősíti az eddig is meglévő szakemberhiányt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői közleménye ugyanakkor kihasználatlan munkaerőről adott hírt: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat decemberben közel 17 ezer fő álláskeresőről számolt be az építőipar területén.

Az NGM emellett arra is kitért, hogy az elmúlt években több intézkedés is született a munkaerőhiány kezelésére és a szakképzési rendszer továbbfejlesztésére. A közleményből kiderült, az NGM-hez tavaly átkerült szakképző iskolákban „kiemelt létszámban képeznek kőművest és hidegburkolót, festőt, díszítőt, mázoló tapétázót, ácsot, valamint magasépítő technikust.”

A közlemény szerint az előző tanévben több, mint 15 ezer tanuló kezdte meg a tanulmányait az építőiparhoz kapcsolódó szakképesítésekben. „Mivel többségében hiányszakmákról van szó, ösztöndíjban is részesülnek a fenti szakmákban tanulók. További tanulói létszámnövekedést okozhat, hogy 2015 szeptemberétől a második ingyenes szakképesítés megszerzésére külön forrásokat biztosítottunk felnőttoktatás keretében.” – áll a közleményben.

Az NGM a közleményben azt is felvázolja, hogy az élénkítő programnak köszönhetően 10 ezerrel több új lakás megépítése 200-240 milliárd Ft új beruházást generálhat, mely jelentős gazdasági növekedést eredményezhet, valamint 15 ezer fővel közvetlenül növelheti a foglalkoztatást.

(magyarepitok.hu)

(fotó: zspsz.sulinet.hu)

CSOKszakemberképzésszakemberhiányNemzetgazdasági Minisztérium (NGM)