2024.05.18, Szombat

Mintegy 3,7 milliárd forint értékű, európai uniós támogatású, a TOP (Terület- és településfejlesztési Operatív Program) keretében megvalósuló barnamezős, zöldterületi és gyermekjóléti fejlesztésről döntött a nyíregyházi közgyűlés. 

A testület határozata szerint

  • 1,74 milliárd forintot költenek majd a 120 ezres nagyváros Tiszavasvári útján lévő volt katonai laktanyák területének rendbetételére,
  • a település zöldterületeit 1,25 milliárd forintból fejlesztik,
  • míg a helyi lakosok munkába állását segítő gyermekintézmény-fejlesztésre 700 millió forintot fordítanak a következő két-három évben. 

Az integrált településfejlesztési stratégiai program keretében rendelkezésre álló forrásból az egykori katonai létesítmények 24 hektáros területén - amelyet térítésmentesen kapott meg a nyíregyházi önkormányzat az államtól - a többi között üzleti és kereskedelmi fejlesztési parkot hoznak létre.    

A volt laktanyák déli részén technológiatranszfer-központot, továbbá parkokat, játszótereket, sportlétesítményeket, parkolókat is kialakítanak, valamint út- és közműhálózat épül. Az északi részen a helyhatóság más forrásból, a lakáskörülmények javítására a fiataloknak úgynevezett fecskeházat, míg az időseknek nyugdíjasházat és -otthont alakít majd ki.

A zöldterület-fejlesztés érinti a város központjában lévő, a színház, illetve a múzeum előtti Benczúr tér és Bessenyei tér felújítását, a Bujtos-ligetben lévő öt tó környékének rehabilitációját, egy ottani kiserdő rendbetételét, valamint kerékpárkölcsönző, nyilvános illemhelyek és parkolók építését.

A zöldterületeket fejlesztik a nyíregyházi kis- és nagykörút mentén, a Bujtos út és a Bocskai út, valamint a vasútállomáshoz közeli Arany János út térségében.

A gyermekintézmények fejlesztési programjában hat óvoda épületét korszerűsítik.    

Az együttesen 3,69 milliárd forint összegű fejlesztéshez a nyíregyházi önkormányzatnak 149,5 millió forint önerőt kell biztosítania saját bevételeiből.

(mti)

Mi épül?NyíregyházaTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)