2024.04.15, Hétfő

A rövidtávú munkaerőpiaci prognózis keretében megkérdezett vállalkozások negyede jelezte, hogy bizonyos munkapozíciók betöltésekor munkaerőhiánnyal szembesül. Elsősorban egyes ágazatokban és szakmaterületeken jelent növekvő gondot a munkaerőhiány – az építőipar is ilyen. A helyzet kezelésére a kormány által tett javaslatokról Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyilatkozott.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által benyújtott javaslatról a miniszter elmondta: annak több pontjával egyetértenek, így azzal is, hogy igény esetén biztosítani kell a kulturálisan beilleszthető szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását. Ugyanakkor csak azon szakmákról van szó, amelyekben nincs elegendő számú, megfelelően képzett hazai munkaerő. Az erről szóló szabályozás módosítása hamarosan megjelenik.

Hogy megoldják az érkező munkaerő elhelyezését, a kormány jövőre adókedvezményekkel támogatja a cégek lakhatásra fordított kiadásait. Január 1-től a munkáltatók például a munkásszállás kialakítására és fenntartására fordított kiadásaikat kétszeresen vehetik figyelembe a társasági adóalapjuk megállapítása során, emellett bevezetik az úgynevezett mobilitási célú lakhatási adókedvezményt is.

„Olyan támogatásokat is megfontolunk, amelyek közvetlenül segíthetik szálláshelyek létrehozását” - mondta Varga Mihály. A kormány nyitott a munkaadói partnerek javaslataira, és további lépéseket fog tenni, ha a munkaerőpiac helyzete ezt indokolja.

(MTI)

GazdaságmunkaerőhiányNemzetgazdasági Minisztérium (NGM)