2024.04.15, Hétfő

Az előző uniós ciklusbeli 16%-ról 60%-ra akarja növelni a közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítandó támogatások arányát a magyar kormány. A miniszterelnök az önkormányzatok értésére adta, hogy ha nem lesznek valóban gazdaságfejlesztő projektjeik, akkor a kormány a településfejlesztésre szánt forrásokat (TOP) átcsoportosítja gazdaságtámogatásra (GINOP) – adta hírül a portfolio.hu.

Ha nincsenek gazdaságfejlesztést támogató projektek, akkor a kormány kész kivonni forrásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) és átcsoportosítani gazdaságfejlesztést szolgáló területekre. Többek között ezt az új bejelentést és figyelmeztetést fogalmazta meg a Portfolio konferenciáján Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője megerősítette, a mostani 7 éves uniós költségvetési keret 60 százalékát mindenképpen ilyen célokra akarja fordítani a kormány.

Lázár János a beszédében kifejtette, hogy jelentős változások vannak az előző (2007-2013-as) és a most zajló (2014-2020-as) uniós ciklus forráselosztási szerkezetében. Korábban a kormánynak mintegy 3500 milliárd forintnyi EU-s pénzt lehetett elköltenie út- és vasútépítésre, addig most bő 2000 milliárddal kevesebb pénz jut erre (IKOP).

Hangsúlyozta, mivel bizonytalan, hogy hogyan alakul a 2020 utáni uniós támogatási rendszer, a gazdaság hosszú távú fenntarthatóságának megalapozására most van lehetőség. Éppen emiatt az előző ciklusbeli 16%-ról 60%-ra akarják növelni a közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítandó források arányát. Elismerte, a más irányú forrásokért is nagy a harc és sok területen komoly viták zajlanak.

„A 60%-os célból nem tudunk engedni, noha így is vannak már rossz kompromisszumok” – fogalmazott a politikus. Ezalatt azt értette, hogy a teljes 7 éves uniós keretből 1300 milliárd forintnyit allokált a kormány területfejlesztés címén az önkormányzatoknak és megyei önkormányzatoknak a TOP-ban.

Szavai szerint ez azért rossz kompromisszum, mert ezt a pénzt a forráshiány egyfajta kompenzálására különítették el az önkormányzatoknak, de közben kíváncsian várja, hogy hogyan lesz ebből ténylegesen vállalkozástámogatás, illetve gazdaságfejlesztés.

Kijelentette, volt polgármesterként megérti, hogy az önkormányzatoknak fejlesztési forrásokra van szüksége, de attól tart, hogy miután megkapják ezeket a pénzeket az önkormányzatok és megyei önkormányzatok, nagyjából ugyanúgy költik majd el, mint az elmúlt 25 évben. Leszögezte, hiányolja azt a tudást az önkormányzatoknál, ami abban segítene, hogy a TOP-ból megkapott pénzből gazdaságfejlesztés induljon, és javuljon a térségben élő vállalkozók helyzete.

Emlékeztetett arra, a miniszterelnök a közelmúltban összehívta a megyei közgyűlések elnökeit, illetve a megyei jogú városok vezetőit, és értésükre adta, hogy ha nem lesznek valóban gazdaságfejlesztő projektek, akkor a kormány kész kivonni a TOP-ból forrásokat, és átcsoportosítani gazdaságtámogatásra (GINOP).

A Portfolio számításai szerint, ha a TOP-keret mintegy negyedét valóban átcsoportosítaná a kormány, akkor azzal elérhető lenne a 60 százalékos arány az év végéig megnyíló pályázatok legszélesebb körét vizsgálva. 

A portfolio.hu arra is felhívta a figyelmet, a TOP idei éves pályázati keretösszege (ÉFK) várhatóan rövidesen felfelé módosul az eddigi 965 milliárd forintról 1000 milliárd forint fölé. Így a 7 évre szóló 1231 milliárdos keretnek még nagyobb része válik rövid távon pályázhatóvá.

(portfolio.hu)

(fotó: eurofair.hu)

GazdaságpályázatokGINOPTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)