2024.05.19, Vasárnap

A gazdasági lap elemzése abból indul ki, hogy a magyar lakóingatlanok közel kétharmada energetikai szempontból régi és elavult. Ezért a családok többsége átlagosan akár 30 százalékát is megspórolhatja a rezsiköltségeknek egy megfelelő átalakítással. Szélsőséges esetben, egy teljes körű korszerűsítéssel akár 60 százalékot is.

Ezeket a beruházásokat segíti a családi házaknál az Otthon Melege program legújabb alprogramja vissza nem térítendő támogatással, keretösszege 5 milliárd forint, ami a jövőben további 5-5 milliárddal bővülhet. Ez a program azonban a várhatóan 1-2 millió forintos projektekkel számolva csak ezres nagyságrendben újíthatja meg a több milliós magyar családi házas ingatlanállományt, így a keret valószínűleg hamar kimerül.

Tekintve a várható megtakarítást, és a jelenleg elérhető finanszírozási eszközöket, sok esetben állami támogatás nélkül is érdemes lehet belevágni a felújításba. A Pénzcentrum azt írja, a jegybank adatai szerint jelenleg 5 százalék körüli kamattal vehetünk fel lakáskölcsönt, amit korszerűsítésre, lakásfelújítására is fordíthatunk. A szakértők szerint mindezt figyelembe véve egy átlagos családi ház hőszigetelési költsége nagyjából többnyire 1,5 millió forint alatt marad. A Pénzcentrum kalkulációja szerint megfelelő szigeteléssel havi 8-10 ezer forintot is megtakaríthatunk havonta a fűtésen.

A bankok honlapján található kalkulátorok számítása alapján, amennyiben a korszerűsítéshez legalább 1 millió forint hitelre lenne szükségünk, és ezt 10 év alatt tervezzük visszafizetni, emellett pedig nem rendelkezünk kiemelkedően magas állandó jövedelemmel, akkor a hitel induló törlesztőrészlete általában 10 ezer forint körül mozog. Vagyis már a futamidő alatt is önfinanszírozó lehet a beruházásunk, később pedig az ebből nyert megtakarított összeg a zsebünkben maradhat.

A részletes elemzés és a teljes cikk itt olvasható.

A fentiekhez hasonló adatokat közölt a Bull Bau Szig Kft. sajtóanyaga is, miszerint a legalább 10 cm vastagságú szigetelőanyaggal leszigetelt családi ház fűtésszámlája várhatóan 30-40 százalékkal csökken majd, amennyiben a tulajdonos figyelmet fordít arra, hogy a szigetelés kivitelezése megfeleljen a tervezett paramétereknek. Egy 90 négyzetméteres ingatlan 42 ezer forintos, átlagos havi fűtésszámlája a cég szerint ilyen módon mintegy 15 ezer forinttal csökkenhet.

(penzcentrum.hu, magyarepitok.hu)

Energetikaenergetikai beruházás