2024.06.17, Hétfő

Több mint 33 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Szekszárdon annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt alá a tolnai megyeszékhelyen Ács Rezső (Fidesz-KDNP) polgármesterrel a Modern városok program részeként.  

A fejlesztés főbb elemei a következők.

  • Távhővezeték épül a paksi atomerőműből Szekszárdra, a 10 milliárd forintos beruházással csökkennek majd a lakosság és a vállalkozások költségei.
  • A szekszárdi ipari park száz hektárral bővül, erre 2,5 milliárd forintot biztosít a kormány.
  • Hárommilliárd forintot fordíthat Szekszárd a borvidék és a város közútjainak felújítására.
  • Kétmilliárd forintért új szakképző centrum létesülhet, ahol a környékbeli gazdaságból hiányzó szakmákat oktatják majd.    
  • A sport területén három fejlesztést tartalmaz a megállapodás: az önkormányzat döntése szerint 25 vagy 50 méteres sportuszoda, rekreációs csarnok és két küzdőteres sportcsarnok épülhet.

A kormányfő a szekszárdi Vármegyeházán tartott közös sajtótájékoztatón elmondta, nem sikerült még megállapodni a városban működő megyei könyvtár és a levéltár elhelyezéséről, mert az elképzelések még nem elég pontosak. A kormány Szekszárddal közös munkacsoport létrehozását javasolja az ügyben - jegyezte meg.    

"Sokszor és fontos ügyekben kötöttünk egymással szövetséget,  az ország sokat köszönhet a szekszárdi embereknek" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a kormányzatnak az a dolga, hogy ezt viszonozza.

Emlékeztetett, a polgári-keresztény és nemzeti kormány időszaka alatt az állam 5,9 milliárd forint adósságot vállalt át a szekszárdi önkormányzattól, 2010-től 2014-ig pedig 27 milliárd forint fejlesztési forrás jutott a városra. Hangsúlyozta, az önkormányzati adósság átvállalása a magyar oktatás és az egészségügy szanálását jelentette. "Ha a fenntartó csődbe jut, csődbe jut a fenntartott iskola és kórház is" - húzta alá.    

A kormányfő a Modern városok program finanszírozásáról azt mondta, a pénz részben rendelkezésre áll. "Úgy látom az ország elmúlt két-három éves gazdasági teljesítményéből és a szemünk előtt kirajzolódó európai jövőből, hogy a költségvetés ezt a pénzt elő tudja állítani" - jelentette ki.

Újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy Szekszárdon a munkanélküliség jelenleg 4,5 százalék, és vannak olyan települések az országban - például Tatabánya -, ahol négy százalék alatt van a munkanélküliek aránya. "Lassacskán Magyarország a munkanélküliséggel megvert országok közül átmegy abba a világba, ahol a kihívást a megfelelő munkaerő hiánya jelenti" - mondta a miniszterelnök.

Ács Rezső úgy értékelte a megállapodást, hogy az hosszú évtizedekre meghatározza a város életét. "Olyan programhoz kaptunk támogatást, amellyel modern, korszerű, a fiatalok számára is vonzó, biztos egzisztenciát nyújtó várost tudunk építeni" -  fogalmazott.

(mti)

 

Mi épül?Modern városok programSzekszárd