2024.05.19, Vasárnap

Felavatták az IBM új székesfehérvári szolgáltatási központját, amit az informatikai cég 3,2 milliárd forintból bővített. A fejlesztéshez a kormány egyedi döntés útján 1,1 milliárd forintot biztosított.

A vállalat a bővítésnek köszönhetően több mint 300 nyugat-európai cégnek nyújt majd információtechnológiai, beszerzési, labor, és oktatási szolgáltatásokat. A bővülő működéshez 410 új munkavállalóra van szükség, melynek 40 százalékát diplomások töltik be.

Az IBM nemzetközi stratégiai szolgáltatói központját 1997-ben hozták létre Székesfehérváron. Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere az átadón azt hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár minden évben 10-15 százalékkal bővül gazdaságilag, munkanélkülisége 2 százalék körüli, amihez az IBM is hozzájárul.

Az eseményen az is kiderült, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar mérnök-informatika szakáról szeptembertől 25 diák csatlakozhat az IBM fehérvári szolgáltató központjához. Emellett a városban indítja el első vidéki campusát a Corvinus Egyetem, az intézmény az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karral együtt több mint 120 duális képzőhelyet biztosít ősztől.

Az avatón beszédet mondott a külgazdasági és külügyminiszter is. Szijjártó Péter azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon több mint 600 amerikai vállalat több mint 100 ezer embernek ad munkát, beruházásaik összértéke pedig meghaladja a 9 milliárd dollárt. A miniszter rámutatott, hogy az IBM fejlesztése tovább erősíti a hazai infokommunikációs és távközlési (IKT) szektort, amelynek termelési értéke az első negyedévben meghaladta az 1000 milliárd forintot, és 8 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. A szektorban jelenleg 196 ezren dolgoznak.

(mti)

(fotó: szekesfehervar.hu)

Galéria

Mi épül?Székesfehérvár