2024.07.23, Kedd

Több mint negyedmilliárd forintos ivóvízminőség-javító beruházás fejeződött be a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyesen, ezzel több, mint nyolc és félezer ember életminősége javul - közölte a projekt kommunikációját végző szolnoki Szféra-Tisza Kft. kedden az MTI-vel.    

A közlemény szerint a beruházás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében elnyert csaknem 240 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg, a hiányzó összeget BM EU Önerő Alap támogatásból biztosította a település önkormányzata.

A projekt során a meglévő három vízkivételi kutat átépítették, a kútfejet, valamint a szivattyút lecserélték, a vízkezelési technológiát többrétegű szűrőkkel oldották meg. Átépítették a közművezeték-hálózatot, mintegy 570 méteren és elkészült egy 170 méter mély kút is. Felújították a technológiai épületet és a víztornyot. Az ivóvízhálózat rekonstrukciója során hat helyen cserélték a tűzcsapokat, négy helyen újat létesítettek. A meglévő tolózáraknákat átépítették, három darab mosató aknát alakítottak ki és 1700 méteren kiépítették a gerincvezetéket.

A beruházás a SADE Magyarország Mélyépítő Kft. kivitelezésében valósult meg.    

A közlemény szerint a Környezet és Energia Operatív Program összköltségvetése 2007-2013 között 1587 milliárd forint volt. Az elmúlt években Magyarországon összességében 70 ezer 400 projekt fejeződött be, amelyekhez 9 ezer 400 milliárd forint értékű támogatást sikerült elnyerni. A rendelkezésre álló keret a KEOP-1, az egészségesebb, tisztább települések csoportban volt a legnagyobb, megközelítette a 707 milliárd forintot.

VízgazdálkodásKörnyezet és Energia Operatív Program (KEOP)Sade-Magyarország Mélyépítő Kft.