2024.04.15, Hétfő

Tavaly rekordértékben, 745 millió euróért vásároltak befektetők magyarországi kereskedelmi ingatlanokat, ami 60 százalékkal magasabb a 2014-es forgalomnál, és a válság óta a legmagasabb befektetési forgalom az ingatlanszektorban. A CBRE ingatlantanácsadó elemzéséből az is kiderült, a kelet-közép-európai régióban ez a legmagasabb növekedés.

Tavaly az irodák voltak a legnépszerűbbek, a forgalom 50 százalékát ez a szegmens adta. Új épületeket is építenek, idén 100 ezer négyzetméter új irodaépület átadása várható. Ezeknek az irodaépületeknek az 57 százaléka már előbérletben elkelt. A növekvő kereslet és az alacsony fejlesztési volumen miatt alig maradt üres iroda Budapesten, a bérlők nehezen találnak új ingatlant.

Számottevő szerepet játszottak az ipari ingatlanok is, amelyek befektetési értéke megnégyszereződött tavaly. Az autóipari fejlesztésekkel az új ipari ingatlanok kínálatának súlypontja vidékre helyeződött, tavaly a kelet-magyarországi fejlesztések domináltak. Jelentős piaccá vált Budapest (itt 2 millió négyzetméter ipari ingatlan található) mellett Tatabánya (530 ezer négyzetméter), Győr (480 ezer négyzetméter), Székesfehérvár (415 ezer négyzetméter) és Nyíregyháza (310 ezer négyzetméter). A teljes magyarországi ipari ingatlanállomány 7,5 millió négyzetmétert tesz ki. Az elemzés szerint a piacot idén is az autóipari fejlesztések hajtják majd, jelenleg mintegy 200 ezer négyzetméternyi ipari ingatlan van építés alatt Gyöngyösön és Kecskeméten. 

A háztartások fogyasztásának növekedése látványosan hozzájárult a bérlői kereslet emelkedéséhez a kiskereskedelmi ingatlanoknál. Közel 100 új üzlet nyitását regisztrálta a CBRE mintegy 35 200 négyzetméter területen, ami 5 százalékos növekedés. Ezt az idén újabb 3,5 százalékos bővülés követheti. Az új üzletek felét a divatmárkák adták, majd a bútor és sportszer-kereskedők következtek. Magyarországon a kiskereskedelmi ingatlanállomány 3,8 millió négyzetméter, ebből 2 millió négyzetméter bevásárlóközpont vagy bevásárlópark.

A befektetők összetétele a válság óta megváltozott, míg 2006-2007-ben az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria volt a legnagyobb tőkeküldő ország, addig 2014-2015-ben az amerikai befektetők voltak a legjelentősebbek. Magyarország várható felminősítése újabb tőkebefektetéseket vonzhat. Idén az ágazat további 10-15 százalékos emelkedést érhet el, és nem lehetetlen az egymilliárd eurós forgalom elérése sem. A CBRE szerint a befektetési ingatlanpiac további növekedését támogatja az alacsony olaj-, és nyersanyagárak mellett az is, hogy a kamatkörnyezet kedvező Magyarországon. 

A magyar befektetői kör, főleg az ingatlanalapok révén, tavaly már a második legfontosabb tőkeforrás voltak a piacon.

(mti, magyarepitok.hu)

Mi épül?új építésű ingatlanokipari ingatlanokingatlanfejlesztésiroda