2024.05.24, Péntek

Mintegy egymilliárd forintos, részben európai uniós, illetve kormányzati forrásból támogatott  beruházással újraindította termelését a verpeléti Asiafood Kft. Az ázsiai ízvilágú fagyasztott, töltött tésztákat gyártó üzemet csütörtökön avatták fel a cég vezetői.

Az ünnepségen Huy Trinh korábbi cégvezető bejelentette a verpeléti vállalkozás irányítását átruházza lányára, Nary Trinh-re. Egyúttal arra bíztatott, hogy minél többen fektessenek be Magyarországon.

Nary Trinh közölte, hogy a 2014 végén leégett üzem újraindításáig számos nehézséggel kellett megbirkózniuk. Pál István üzemigazgató felidézte, az elmúlt esztendő a cég életében az összefogásról szólt. Az újjáépítés során mintegy 8 ezer tonna építőanyagot használtak fel, több mint 50 ezer méter elektromos és 15 ezer méter vízvezetéket építettek be.

Az eredeti üzem 5400 négyzetméteres volt, 2012. márciusában adták át, majd 2014 decemberében égett le. A tűz következtében a gyár gépei, berendezései, az ott tárolt alapanyagok és a késztermékek is megsemmisültek. Az anyagi kár több milliárd forint volt. Akkor 220-an dolgoztak az üzemben, de már a következő létszámbővítések előkészítése is tervben volt.

A verpeléti üzem több mint 20 féle terméket állított elő, fő profilja a gyorsfagyasztott töltött tésztaféleségek gyártása volt. Éves termelési kapacitásuk több mint 3000 tonna, a teljes volument Franciaországi exportra értékesítették. 2014-ben 3 milliárd forintos árbevételre számítottak.

A franciaországi Paris Store cégcsoport többségi tulajdonában lévő vállalat most 125 dolgozóval indul újra, 16 féle termékkel és 1000 tonna áruval számol az idén. Két év alatt el szeretnék érni a tűz előtti időszakban előállított évi 2000 tonnát.

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) az avatón kifejtette, fontos beruházásról van szó a térségben, hiszen olyan embereknek ad munkát az Asiafood, akik sehogy sem, vagy csak nehezen tudnának máshol elhelyezkedni a környéken.

(mti, magyarepitok.hu)

Mi épül?üzemépítésVerpelét