2023.06.03, Szombat
Új körforgalmat épít Debrecen déli határában a Zemplénkő
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Új körforgalmat épít Debrecen déli határában a Zemplénkő

mti

2020.06.02. 16:48 - Hegedűs Gergely

A 2x2 sávos körforgalom a déli ipari övezet mellett lehetővé teszi az észak-keleti ipari övezet megközelítését is.

Hirdetés

Ötágú körforgalom épül Debrecen déli határában, a 47-es számú főúton, a hosszúpályi leágazásnál. A kivitelezést az önkormányzat megrendelésére a Magyar Közút NZrt. megbízásából a nyertes Zemplénkő Kft. végzi.

A körforgalom bruttó mintegy 1,1 milliárd forintba kerül: a debreceni önkormányzat TOP-forrásból 536 millió, a Magyar Közút több mint 571 millió forintot biztosított a beruházáshoz. 

A most épülő 2x2 sávos körforgalom a déli ipari övezet mellett lehetővé teszi az észak-keleti ipari övezet megközelítését is.


Több ütemben lesznek korlátozások

Kedden a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón Szoták Zoltán, a Magyar Közút NZrt. hajdú-bihari igazgatója jelezte: a csomópont befejezési határideje december 23. Forgalomkorlátozás a munkavégzés menetéhez igazodva több ütemben lesz, de a munkák nem járnak teljes útlezárással. A felújítás ideje alatt sebességkorlátozásra, előzési tilalomra és félpályás szakaszos útlezárásra, valamint jelzőlámpás forgalomirányításra lehet számítani - tette hozzá.

Debrecen polgármestere, Papp László elmondta, a beruházással nem csak a biztonságos közlekedés feltételei javulnak, de könnyebb lesz megközelíteni a déli gazdasági övezet északi területét is.


Több lépcsős folyamat része a mostani projekt

A városvezető szólt arról is, hogy Debrecen déli városrészének megközelíthetősége jelentősen javult az elmúlt években. A közútfejlesztés első eleme a 481-es út megépítése volt 2017-ben, amely összekötötte a 47-es főutat az M35-ös autópályával.

A folyamat második eleme a 2019 őszén elkészült "osztályozós" csomópont volt a déli gazdasági övezetben felépült Krones-gyár és az E.On transzformátor állomás mellett. A 430 millió forintos beruházással külön kanyarodó sávokat és kerékpárutat alakítottak ki.

ÚtépítésMagyar Közút Nonprofit Zrt.Zemplénkő Kft.Debrecenkörforgalom

Hírlevél

Hirdetés