2024.04.19, Péntek
Különleges tömörítési technológiát alkalmaztak Szombathely egyik kulcsfontosságú utcájának kivitelezésén
Illusztráció: magyarepitok.hu

Különleges tömörítési technológiát alkalmaztak Szombathely egyik kulcsfontosságú utcájának kivitelezésén

magyarepitok.hu, Szombathely Televízió

2022.06.08. 18:30 - Kolinek Nóra

A Strabag dolgozik a szombathelyi pláza és a temető tehermentesítését szolgáló út építésén.

Hirdetés

Javában tart a szombathelyi Ferenczy István utca hiányzó szakaszának építése. A munkálatokról a Szombathelyi Televízió június 1-i adásában számoltak be.  Az útépítésről hét évvel ezelőtt döntött a közgyűlés, a beruházás 915 millió forint TOP forrásból a Strabag kivitelezésével valósul meg.

A vállalat február 28-án vette át a munkaterületet. A Ferenczy utca hiányzó része a Körmendi utat köti össze a Jáki úttal. Tehermentesíti a temető és a pláza környékét, elvezeti a forgalmat. Az új szakasz 425 méter hosszú, elkészült a csapadékvíz-elvezetés, lesz közvilágítás, járda és kerékpárút is.

A tájékoztatás szerint elkészült a töltés és az útalap, a szegélykövek lerakását is elkezdték. Elkészült a leendő burkolat alatti hideg remix. Az útalap sima felületét a cementtartalom miatt több napig locsolni kell. Jelenleg 30 százalékos a munka készültségi foka.

Ferenczy István utca a térképen pirossal jelölve
Forrás: Google Maps

Egy új körforgalmat is kialakítanak

Kovács Tibor, a Strabag főépítésvezetője elmondta: „Az út bal oldalán 2 méter széles kétirányú kerékpárút és 1,75 méteres járda épül. A 2x1 sávos útburkolat szélessége 6 méter lesz. A Jáki út felőli részen pedig egy körforgalmat alakítanak ki.”

A szakember kiemelte:

„A járószint annyira alacsonyan volt, hogy több méter magas töltést kellett összehordani. Az út egy 1987-ben lezárt hulladéktelepen halad keresztül, a felszín alatt 7 méter vastag szemétréteg található. Ahhoz, hogy stabil legyen az út, egy különleges, mélytömörítési technológiát kellett alkalmazni. Az impulzusos tömörítést egy speciális gép végezte, körülbelül 4500 négyzetméteren készült ez a tömörítés.”

A televízió adásából kiderült, hogy a határidő 2023. február, azonban a Strabag szeretné már idén decemberben befejezni a munkát. Az új utat Szent Kvirinről, Siscia (Sziszek, ma a horvátországi Sisak – a Szerk.) püspökéről nevezik majd el, aki a IV. század elején keresztény meggyőződése miatt vértanúhalált halt Savariában (Szombathely – a Szerk.).

ÚtépítésStrabagSzombathelyTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)

Hírlevél

Hirdetés