2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Szólóban épült meg Észak-Erdély legújabb autópályaszakasza, de így is sokat segíthet az erdélyi forgalomnak

Szólóban épült meg Észak-Erdély legújabb autópályaszakasza, de így is sokat segíthet az erdélyi forgalomnak

magyarepitok.hu

2023.09.21. 15:25 - Hegedűs Gergely

A Bihar megyéből Szilágy megyébe átvezető sztrádaszakasz megnyitásával 1004 kilométerre nőtt a romániai autópályák és gyorsforgalmi utak teljes hossza.

Hirdetés

Átadták a forgalomnak csütörtökön az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közötti szakaszát. A Bihar megyei Berettyószéplak és a Szilágy megyei Szilágynagyfalu közötti sztrádaszakasz kivitelezője a török Nurol cég volt. A beruházás 384,14 millió lejbe (29,2 milliárd forint) került, és mintegy két évet vett igénybe.

Az észak-erdélyi autópálya most átadott része egyelőre nem kapcsolódik a korábban elkészült sztrádaszakaszokhoz. Ugyananakkor megkönnyíti a Gyalu-Zilah-Margitta-Székelyhíd-Debrecen közlekedési folyosón közlekedők dolgát, amely alternatívát jelent a Nagyváradot a Gyalunál kezdődő autópályával összekötő, erősen leterhelt 1-es főúthoz képest. 

Az új szakaszt jelenleg egy ideiglenes lehajtó köti össze a Szilágy megyei Márkaszék község területén a 19B jelzésű megyei úttal.   

 

A nyugati folytatás projektje elakadt, a kelet felé vezető szomszédos szakaszon már folyik a közbeszerzés

A csütörtökön megnyitott sztrádaszakasz Nagyvárad, illetve a magyar-román határ irányában a Berettyószéplak-Bisztraterebes szakasszal fog folytatódni, melynek a közbeszerzése elakadt, mivel két cég is óvást emelt az eredmény ellen. Kolozsvár felé a Szilágynagyfalu-Vaskapu sztrádaszakaszhoz fog csatlakozni, melynek folyamatban van a közbeszerzési eljárása. Itt 41 kilométer épül, mely a Meszes-hegység alatti alagutat is tartalmazza.  

A 13,5 kilométeres sztrádaszakasz megnyitásával 1004 kilométerre nőtt a romániai autópályák és gyorsforgalmi utak teljes hossza - közölte közösségi oldalán Cristian Pistol, a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) vezérigazgatója.

Romániában 56 éve, 1967. február 4-én kezdődött az első, Bukarest és Pitesti közöti autópálya építése. A 96 kilométer hosszú, menetirányonként kétsávos gyorsforgalmi út építése öt évet vett igénybe, 1972. április 12-én nyitották meg a forgalom előtt.

Hírlevél

Hirdetés