2024.04.12, Péntek

A Construma Öko City kiállításán Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára jelentette be az Otthon Meleg Program legújabb elemét.

A családi házak energetikai célú felújítására nyílt pályázat keretösszege ötmilliárd forint. A program az 1996 előtt épült és 1995. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező családi házakra vonatkozik, amelyek 135 négyzetméternél kisebbek.

A támogatást három területre lehet igényelni:

  • az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréje és homlokzatok hőszigetelése,
  • épületgépészeti rendszerek (pl. kazánok, radiátorok) energia-megtakarítást eredményező cseréje, illetve felújítása
  • és az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása (napelemes rendszerek, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése).

A támogatás az elszámolható költségek 40-55 százalékára igényelhető a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően. Amennyiben a pályázó a három elem egyikét valósítja meg, a beruházás 40 százalékát kitevő vissza nem térítendő támogatásra jogosult. Három elem esetén a támogatás 55 százalékra nő.

A támogatás legfeljebb 2,5 millió összegig terjedhet.

Az 5 milliárd forintos keretösszeg elosztása régiónként történik épületszám/régió arányban megosztva. A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az arányosan elérhető CO2megtakarítás figyelembevételével rangsorolják.

Az államtitkár elmondta, a jövőben a keretösszeg további kétszer ötmilliárdos összegel bővülhet az igényektől függően.

A pályázat tájékoztatója csütörtöktől lesz elérhető a tárca honlapján, a kiírás július első hetében jelenik meg.

(magyarepitok.hu)

Pályázatokcsaládi házakcsaládi házakenergetikai beruházás