2024.07.20, Szombat

Több mint 22 milliárd forint értékben jelentek meg pályázati felhívások a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében

A fenntartható közlekedésfejlesztést támogató felhívások Budapesten, illetve Pest megyében növeli a közlekedésben a gyalogos, kerékpáros, illetve közösségi közlekedési módot választók részarányát. A cél az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet, valamint az alacsonyabb károsanyag-kibocsátási szint.

A Budapestet célzó felhívás 8,4 milliárd forintos, míg a Pest megyére vonatkozó 1,8 milliárd forintos keretösszeget tartalmaz. A pályázatot a települési önkormányzat nyújthatja be. A vissza nem térítendő támogatás összege minimum 50 millió forint, maximum 500 millió forint, a maximális mértéke akár az összes elszámolható költség 100%-a.

A pályázaton többek közt az alábbi tevékenységek támogathatóak:

  • kerékpárforgalmi létesítmények kijelölése, építése,
  • kerékpárút kialakítása,
  • kerékpáros parkolóhelyek kialakítása, korszerűsítése,
  • gyalogos közlekedés feltételeinek a javítása.

A VEKOP keretében szintén most jelent meg a leromlott településrészeken élő lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja című felhívás.

A pályázat célja az érintett városrészek lakófunkciójának erősítése, szociális, közösségi és közterületi funkciók kialakítása. Kimondott cél továbbá a leszakadó városrészek társadalmi-gazdasági problémáinak komplex kezelése az ott élők társadalmi integrációjának elősegítéséért. A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket 100 milliótól 800 millió forintig vissza nem térítendő támogatásban részesítik. A kérelem benyújtására a Pest megye helyi önkormányzatai jogosultak. A pályázat kerete Budapest számára 11,4 milliárd forint, Pest megye települései számára pedig (Érdet és Budapestet kivéve) 1,3 milliárd forint.

A pályázaton többek közt az alábbi tevékenységek támogathatóak:

  • energiahatékonyság javításával egybekötött épületkorszerűsítés, felújítás.
  • modern szociális bérlakások kialakítása, komfortosítása,
  • az érintett lakosság bevonását, beilleszkedést segítő programok, akciók.
     

Rákossy Balázs, parlamenti államtitkár tájékoztatása szerint a gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bővítését támogató VEKOP hétéves keretéből az év végéig 232,5 milliárd forint értékű pályázatot írnak ki, a program teljes forráskeretének több mint 80 százalékát.

(mti, magyarepitok.hu, palyazat.gov.hu)

PályázatokpályázatokVEKOP