2024.04.26, Péntek

Hirdetés

 160 tonna szennyezett iszaptól szabadul meg a Holt-Tisza
Illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

160 tonna szennyezett iszaptól szabadul meg a Holt-Tisza

Hír TV

2019.02.11. 14:30 - Gyöngyösi Klaudia

A helyiek által 40 éve csak „Dög-Tiszaként” emlegetett holtágat 4,5 milliárd forintból tisztítják meg Szegeden.

Hirdetés

A Hír Tv részletes riportban számolt be a Holt-Tisza nyáron kezdődő rehabilitációjáról. A víz leengedése után megkezdődik a meder kotrása, sok helyen több méteres iszapréteget távolítanak el.


Az élő Tisza tölti fel újra a holtágat

A holtágban az akkori kultuszminiszter, Klebensberg Kunó a 30-as években még strandot működtetett, napjainkra már az állatvilágnak sem megfelelő a terület, amit a helyiek csak „Dög-Tiszaként” emlegetnek.

A galvániszappal, termálvízzel, állati és emberi hulladékkal teli holtágat 160 tonna szennyezett iszaptól kell megszabadítani, hogy megszűnjön a terjengő szag, és újra élet költözhessen a vízbe.

Az iszap megtisztítása mellett a beruházás részeként, a területet összekötik az élő Tiszával is, annak vize tölti fel majd újra a holtágat.


A környékbeli gazdák is jól járnak

„A projekt nemcsak a folyószakasz rehabilitációját jelenti, hanem a partrekonstrukciót, műtárgyaknak, új műtárgyaknak az elhelyezését” - nyilatkozta B. Nagy László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón. „A mostani vízszennyező forrás az egy fóliaházas, üvegházas ipari terület, a fejlesztés ennek a szennyvíz-kezelését is meg fogja oldani” – tette hozzá.

Nógrádi Tibor fideszes önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, a megfelelő vízminőséget teremtő beruházás a helyi közösségeknek az életét és egész Szegedet szolgálni fogja. „A rehabilitáció vízgazdálkodási szempontból is fontos: a megtisztított vízből a környékbeli gazdák öntözhetnek majd.”

 

VízgazdálkodásSzegedTiszakörnyezetvédelmi beruházás

Hírlevél

Hirdetés