2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Magyarország vízgazdálkodását alapvetően befolyásoló projekt ért célba
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Magyarország vízgazdálkodását alapvetően befolyásoló projekt ért célba

magyarepitok.hu

2020.10.02. 11:31 - Hegedűs Gergely

A Hídépítő és a Strabag kivitelezésében megújult a Hanság vízpótlását biztosító Nicki Duzzasztómű, emellett többek közt a Rába folyó medrének a kotrását is elvégezték.

Hirdetés

Péntek délelőtt ünnepélyes keretek között átadták Nick település felújított duzzasztóművét. A Vas megyei községben a Strabag Építőipari Zrt. és a Hídépítő Zrt. alkotta MBH-HÍD Konzorcium kivitelezte a projektet, ami ezen felül számos további elemet tartalmazott.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A bruttó 13,171 milliárd forint összköltségű fejlesztésben nem csupán a Rába folyón működő létesítmény újult meg. A 85%-ban uniós forrásból finanszírozott munkálatok során összesen hét műtárgy kapott fejlesztést.

A műtárgyak által érintett területi vízügyi igazgatóságok az Országos Vízügyi Főigazgatósággal közös konzorciumban hajtották végre a beruházást.


Új rendszerű zárás a duzzasztónyílásokon

Az érintett létesítmények közül az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén lévő Nicki Duzzasztóművet 943,6 millió forintból újították fel. Az augusztusban befejezett rekonstrukciós munkálatok után a próbaüzemi működés is sikeres volt, így hivatalos keretek között is átadhatták a duzzasztót.

A duzzasztómű három duzzasztónyílásába beépített vízfeltöltésű tömlős gát esetében a tömlők cseréje történt meg, emellett ezekhez a nyílásokhoz új rendszerű ideiglenes elzárási lehetőséget biztosító táblák is készültek. A korszerűsítés egyik eredménye, hogy az eddig előforduló több napos duzzasztási üzemszünetek 2-3 órára csökkennek.


A Kis-Rába zsilip távolról is működtethető zárószerkezetet kapott

A projektben mindezek mellett elkészültek a Kis-Rába beeresztő zsilip komplex felújítási munkái is. A zsilip elzáró szerkezetei korszerű hajtóműveket kaptak, helyi és távműködtetési lehetőséggel kiépítve.

A nicki vezérlő épületbe új számítógépes üzemirányítási rendszert szereltek be, melyhez optikai hálózat biztosítja az adatok áramlását a telephelyen belül. Emellett az energiaellátás a fogyasztásmérés is korszerűsödött a telephelyen. Felújították a komplex gépházi elosztót és a hídvilágítást is. Tartalék áramforrásként egy új korszerű áramfejlesztőt telepítettek.

A Rába folyó medrében a felvízi oldalon egy kotrást végeztek, ennek során 9.800 köbméter mennyiségű anyagot kotortak ki, melyből a Kis-Rába II-es ágának feltöltése valósult meg, ezzel utóbbi ág megszűnt.


Nagy jelentőségű, 88 éves műtárgy újult meg

Az 1932-ben épült műtárgy alapfeladata, hogy a Rába folyó duzzasztásával a felvízéből kiágazó Kis-Rábán keresztül biztosítsa a Kis-Rába-Hanság vízrendszerének ökológiai célú, gravitációs vízpótlását.

Ezen a vízrendszeren keresztül kapnak vízpótlást a hansági csatornák Kapuvár és Csorna térségében, és ez adja a Rábca folyó felső vízpótlását is, valamint olyan különösen értékes természetvédelmi területek vízellátásában is szerepet játszik, mint a Rábca melletti Nyirkai-Hany.

A Nicki duzzasztóműnek biztosítani kell a Rába folyón érkező árvizek, a hordalék és a jég levezetését is.


Kiemelkedően fontos a rekonstrukció

A közlemény leszögezi a Nicki Duzzasztómű és a hozzá hasonló műtérgyak alapvetően befolyásolják Magyarország vízgazdálkodását, így az állapotuk megőrzéséhez szükséges rekonstrukciós munkálatok időszerű teljesítése is kiemelkedő jelentőségűvé vált.

Galéria

VízgazdálkodásHídépítő Zrt.A-Híd Zrt.StrabagNickVas megyekotrás

Hírlevél

Hirdetés