2024.03.19, Kedd
Már költözhetőek az országban egyedülálló, 17 emeletes lakótornyok Újpesten
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Már költözhetőek az országban egyedülálló, 17 emeletes lakótornyok Újpesten

magyarepitok.hu

2020.10.30. 09:41 - Almási Krisztina

Az LB-Knauf prémium termékeinek felhasználásával elkészült a négy lakóépületből álló komplexum, amely nem csak magasságával, de élő, zöld homlokzatával is egyedülálló az országban.

Hirdetés

A Metrodom Panoráma Lakópark építése 2017-ben kezdődött meg a főváros IV. kerületében a Metrodom Építő Kft. és Kiss Gábor ügyvezető igazgató közreműködésével, az LB-Knauf termékeinek felhasználásával, és azóta már be is fejeződtek a munkálatok. Az egyedülálló, négy ikonikus zöld homlokzatú toronnyal rendelkező lakópark 632 lakást, 19 üzletet és közel 2000 négyzetméternyi üzlethelyiséget foglal magába.

A lakóparkot négy darab, 17 emeletes és 55 méter magas torony alkotja, az épületek különleges zöld homlokzatára 200 darab fa és 4 kilométer növényláda került elhelyezésre, melyek már most jól láthatóak, de 2-3 év múlva jelentős zöldfelületet alkotnak majd.

A Metrodom Panoráma Lakópark legnagyobb kihívása az ikonikus zöld homlokzatban rejlett, hiszen Magyarországon eddig egyedülálló a kialakítása.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


Így használták fel az LB-Knauf termékeit a megvalósítás során

A Lasselsberger-Knauf (LB-Knauf) a hazai építőanyag-gyártók egyik meghatározó szereplője. Prémium minőségű termékei, hozzájárultak, hogy elkészüljön a Metrodom Panoráma Lakópark, ami a legmagasabb kvalitásokat képviseli.

Az LB-Knauf által biztosított termékek számos előnnyel rendelkeznek, melyek megkönnyítették a minőségi kivitelezést. Kiemelt hangsúlyt kapott a Thermo System hőszigetelő rendszerük, melyet számtalan beruházás megvalósítása során alkalmaztak már. A jó páraáteresztő képesség, a tartós homlokzati színek, a változatos struktúrák lehetősége, a könnyű felhordhatóság, az időjárási körülményeknek való ellenállás, mind olyan tulajdonságok, amelyek biztosítják és képviselik a számunkra igen fontos magas minőséget.

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Az építkezés során a teljes hőszigetelő rendszeren kívül az Lb-knauf biztosította a falazóhabarcsot, a betéri vakolatot, valamint a hidegburkoláshoz használt anyagokat, segédanyagokat mind a 632 lakás kialakításához.

A megvalósítás során nagy kihívást jelentett az egyedülálló 17 emeletes épület felső szintjeire a silókból történő MP 501 vakolat feljuttatása, amit Lb-Knauf szakember csapata példátlan módon oldott meg. Ez volt az első ilyen kivitelezés, ahol ilyen magasságba kellett feljuttatni az építőanyagot, így az Lb-Knauf beruházott egy átjátszó szárazanyag-továbbító berendezésre, ami itt debütált. Az új berendezés hibátlanul működött az építkezés során, így a hasonló, magas épületek kivitelezésénél könnyen ki tudják szolgálni a hasonló igényeket. Az Lb-Knauf részéről Hadas Attila, alkalmazástechnikai vezető felügyelte az új berendezés működését.


Egyedi városi teret fognak közre a lakóépületek

A Metrodom Panoráma a főváros és egyben Újpest egyik legizgalmasabb új építésű, modern lakóépület-együttese. A különleges épületeket Hajnal Zsolt, Ybl-díjas építész és Kendelényi Péter építész párosa tervezte. A homlokzatokon a sötét és világos színű erkélyek ritmikusan váltakoznak.

Az épületek egy autóforgalom elől elzárt új, csak gyalogosan megközelíthető, nagyméretű, trapéz alakú városi teret fognak közre.

A tér járófelületén megjelenő szalagszövegek a múlt híres történelmi épületei előtt tisztelegnek, összekapcsolva régi és új értékeket.

Az új városi tér nem csak az itt lakók, hanem mindenki számára elérhető.

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A három külön korosztályra kialakított játszóteret, a vízjátékot, a kis színpadot, a díszmedencét, a hangulatos árkádos teraszokat, a pihenőparkot és a térről közvetlenül elérhető vendéglátó és szolgáltató létesítményeket bárki használhatja.


Többféle pozitív hatással bír a zöld homlokzat

A beruházás célja egy olyan épületegyüttes megalkotása volt, amely során környezeti és energiatudatos szempontok egyaránt érvényesülnek, irányt mutatva a városi terjeszkedés jövőbeli lehetőségeinek. Az újjászületett városrész a függőleges zöld felületeivel:

  • enyhíti a városi szmog káros hatásait,
  • szabályozza az épületen belüli hőmérsékletet mind a nyári, mind a téli időszakban (csökkentve ezzel az energiafogyasztást is)
  • oxigént termel és növeli a páratartalmat,
  • valamint elnyeli a keletkező szállóport és széndioxidot is.

A telepített növények otthont teremtenek számos madárnak, lepkének és hasznos bogárnak. A homlokzati zöldfelület folyamatos víz- és tápanyag-ellátásáról egy speciális automata öntözőrendszer gondoskodik. A Metrodom Panoráma a növényvilág újszerű egyesítése a városi modern építészettel.

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


Számos lakástípus kapott helyet a lakóépületekben

Az épületekben tágas, igényes lobby és otthonos közösségi terek várják a lakókat. Az egyes épületekbe belépve közel 120 m2-es, elegánsan bútorozott, különleges világítású lobby fogadja az érkezőket. A közlekedők fénnyel átszőttek, a természetes fény az átriumban elhelyezett üvegtetőn keresztül jut a belső térbe.

Az alacsonyabb épületszárnyakban, a 6. emeletig garzonok, két- és háromszobás, kisebb családok számára ideális lakások, míg a 7. emelettől kezdve egyre nagyobb lakások kaptak helyet.

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A tornyokban, a 8. emelettől szintenként csak három lakás található, mindegyikből lenyűgöző kilátással a városra. A 15-17. emeleten találhatóak a legnagyobb apartmanok, három égtáj felé tájolva, ahol a tulajdonosokat egyedi dunai panoráma várja.

A lakások könnyen használható, egyszerűen bővíthető okosotthon rendszerrel felszereltek. A már megvalósult gyógyszertár és fodrászat mellett étterem, élelmiszerbolt, cukrászda, kávézó, drogéria és konditerem is szolgálja majd az itt lakók kényelmét.

Már a kivitelezési folyamatok során nagyon nagy volt az érdeklődés a lakások iránt, melyek 97 %-a már el is kelt.

Galéria

Mi épül?Lasselsberger-Knauf Kft.BudapestlakóparklakóépületMetrodom Építő Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés