2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Magyar cégek figyelem! Így lehet bejutni a Paks II projektjébe
Főkép: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Magyar cégek figyelem! Így lehet bejutni a Paks II projektjébe

paks2.hu

2023.10.06. 08:32 - Bíró Beáta

A Paks II Zrt. elnök-vezérigazgatója a beruházásban való részvételre ösztönzi magyar építőipari cégeket, melyek előtt így megnyílnak a lehetőségek a nemzetközi atomerőmű-építési piacon is.

Hirdetés

A Paks II. projekt helyzetéről, az általa biztosított lehetőségekről tartott tájékoztatót Jákli Gergely az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Magasépítési Tagozatának kibővített ülésén – olvasható a Paks II beruházás hivatalos oldalán.

A Paks II elnök-vezérigazgatója kiemelte: mindenkit arra sarkall, hogy kezdjen bele abba a munkába, ami ahhoz szükséges, hogy az atomerőmű-építési piacon beszállítóvá váljon. Ezt követően részletesen taglalta, hogy miért szükséges a két új atomerőművi blokk megépítése, miként történt a technológia kiválasztása és hol tart most az építkezés.

 

Jákly Gergely a Paks II Zrt. elnök. vezérigazgatója 
Fotó: paks2.hu

 

Minősítési eljáráson esnek át a tendereken induló cégek

Az alvállalkozókat a beruházásba a Roszatom leányvállalata, az Atomsztrojexport vonja be tenderek keretében. Ennek során a nemzetközi szerződéskötés ismert protokollját követik, ezért hasznos, ha egy vállalatnak van ebben gyakorlata. Ezenfelül szükség van nukleáris minősítésre – mondta az elnök-vezérigazgató.

„A szerződéskötés előtt lefuttatunk egy, az ISO-minősítéshez hasonlatos auditot, amely során a vállalkozásnak azt kell igazolnia, hogy minőségellenőrzési és dokumentációs folyamatai minden előírásnak megfelelnek” – részletezte az eljárást.

A társaság ezzel a minősítéssel igazolja, hogy folyamatmenedzsment és dokumentumkezelés tekintetében felkészült erre a feladatra. Ez a minősítés jó ajánlólevél az Európai Unióban.

 

Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

Európa-szerte számos új atomerőmű épül

Jákli Gergely azt is elmondta, miért ösztönöz a tettekre minden lehetséges szereplőt: Európában ma több országban is épül atomerőmű és számos állam tervez új egységeket vagy üzemidő-hosszabbítást. Ezek különböző stádiumban vannak, Lengyelországban hat blokk fog létesülni, rövidesen megkötik a szerződéseket, Franciaországban több mint ötven blokk működik, itt üzemidő-hosszabbításra is készülnek, valamint tucatnyi új egységet terveznek, Nagy-Britanniában zajlik Hinkley Point bővítése, közben Csehország, Románia, Bulgária, Szlovénia, Hollandia és Svédország is új atomerőműveket tervez építeni.

 

 

A közeli jövőben igen nagy piac fog megnyílni a hazai építőipar számára, ezért érdemes ebben az irányban fejleszteni, erre időt és energiát áldozni – szögezte le az elnök-vezérigazgató.

 

Egy korábbi cikkünkben a Roszatom vezérigazgatója arról beszélt: a beruházást felgyorsítják, jelenleg 140 magyar beszállító cég dolgozik az építkezésen. A munkavállalók száma az építkezés előrehaladásával nőni fog, számításuk szerint 2024-ben 2000-en dolgoznak majd a paksi beruházáson.

Mi épül?Paks IIPakspaksi atomerőműDuna Aszfalt Zrt.

Hírlevél

Hirdetés