2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Paks II: gyorsítják a beruházást, jelenleg 140 magyar beszállító cég dolgozik az építkezésen - galéria
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Paks II: gyorsítják a beruházást, jelenleg 140 magyar beszállító cég dolgozik az építkezésen - galéria

magyarepitok.hu

2023.09.23. 08:01 - Hegedűs Gergely

Már szerkezetkész a betonvas-szerkezeteket összeszerelő üzem; jövőre 2000-en dolgoznak majd a paksi beruházáson.

Hirdetés

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon - hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pénteken a Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón, miután Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával megnézték az építkezést.

A sajtótájékoztatót megelőzően a Roszatom bemutatta a Paks II területén folyó építkezést, a bejáráson a Magyar Építők fotósa is ott volt.

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu


A területen mintegy 300-an dolgoznak folyamatosan

Alekszandr Tupicin, a paksi atomerőmű építési projekt építési igazgatója egyebek közt bemutatta, hogy már szerkezetkész a betonvas-szerkezeteket összeszerelő üzem, elkészült a betonkeverőüzem, dolgoznak a résfalak kialakításán. Elmondta, hogy ez egy nemzetközi nagyberuházás, a területen mintegy 300-an dolgoznak folyamatosan az alvállalkozók révén, és jelentős köztük a magyar munkavállalók aránya.

A projektről nemrég lapunk egy másik beszámolóval is jelentkezett: a 6-os blokknál zajló földkitermelési munkákban a Duna Aszfalt Zrt. szerepvállalását mutattuk be, a főbb paramétereket is részletezve.


Az Európai Unióban ez lesz az első Roszatom által épített atomerőmű

Magyar Levente leszögezte: a Paks II. atomerőművet meg kell építeni ahhoz, hogy Magyarország energiabiztonsága, szuverenitása folyamatosan érvényesüljön. Alekszej Lihacsov kijelentette, hogy a Roszatom a paksi beruházás megvalósítása során minden kötelezettségét teljesíteni fogja.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az eddig alkalmazott legjobb gyakorlatot, biztonságos technológiát alkalmazzák a paksi beruházáson is, és megjegyezte: az Európai Unióban ez lesz az első általuk épített atomerőmű.

Jelezte: a beruházást felgyorsítják, jelenleg 140 magyar beszállító cég dolgozik az építkezésen, a munkavállalók száma az építkezés előrehaladásával nőni fog, számításuk szerint jövőre 2000-en dolgoznak majd a paksi beruházáson.


Egy év múlva sor kerül az első betonöntésre

Magyar Levente a sajtótájékoztatón elmondta: a 2020-as évek elején több olyan kihívás is érte az országot a geopolitikai helyzet miatt, amely hátráltatta a projekt előrehaladását. A magyar-orosz együttműködés átvészelte ezt a nehéz időszakot, és a projekt sikeresen halad, egy év múlva pedig sor kerül az első betonöntésre, amely után a felépítmények következnek - tette hozzá. Az államtitkár szerint a projekt visszafordíthatatlan, és meg fog épülni minden ezzel ellentétes kétség, törekvés ellenére. Kérdésre válaszolva Magyar Levente elmondta: biztató, hogy a projekt a tervezett ütemben valósulhat meg, és Magyarország energiafelhasználásának jelentős részét itt lehet majd előállítani. Törekszenek arra, hogy a magyar beszállítói arány, hozzáadott hányad minél nagyobb részt képviseljen a nemzetközi projektben - mondta az államtitkár.

Az MTI kérdésére válaszolva Alekszej Lihacsov elmondta, hogy

a Paks II beruházáshoz szükséges erőművi berendezések gyártása elsőbbséget élvez, és mindent megtesznek azért, hogy az ide szánt eszközök időben elkészüljenek, és a 40 százalékos magyar hozzáadott hányad megvalósuljon.

Galéria

Mi épül?Paks IIPakspaksi atomerőműDuna Aszfalt Zrt.

Hírlevél

Hirdetés