2024.04.19, Péntek
A Leier belső hőszigeteléssel ellátott kéregfalaival épül az új sertéstelep
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A Leier belső hőszigeteléssel ellátott kéregfalaival épül az új sertéstelep

magyarepitok.hu

2021.03.25. 09:52 - Kalácska-Nagy Nóra

Korábban hasonló, a sertéstartást ilyen részletesen bemutató innovatív épületegyüttes még nem épült Magyarországon.

Hirdetés

A bajorországi székhellyel rendelkező, Magyarországon már több, mint 25 éve jelenlévő Sano Agrar Institut-SmartPorcNutrition Kft. beruházásában sertéstartó telephely épül a Komárom-Esztergom megyei Szákszend külterületén. A két ütemben megvalósuló építkezés generálkivitelezője a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt. A projekthez a Leier Hungária Kft. kéregfal elemeit és - a közművekhez szükséges - beton aknaelemeit használják fel.

A Sano sertéstartó telephely építése és korszerűsítése elnevezésű projekt I. ütemének aktuális állásáról Kádár-Németh Krisztián, a Merkbau építésvezetője és Takács Gábor, a Leier előregyártott vasbeton-szerkezetek üzletágvezetője adott tájékoztatást lapunknak.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Oktató és marketing funkciót is ellát majd az épület

A fejlesztés keretében a megközelítőleg 6 hektáros terület közel felén, mintegy 10.400 négyzetméteren történik beépítés a korábbi sertéstelep helyén. Az I. ütem munkaterület átadása és átvétele 2020 szeptemberében történt, és előreláthatólag a műszaki átadás-átvételre idén novemberben kerül sor.

A beruházással egy modern, termelő és marketing célú sertéstartó és malacnevelő üzem létesül, ahol a szakmai látogatók számára be tudják mutatni a takarmányelőállítás, illetve a sertéstartás és a malacnevelés részletes technológiáját. Korábban hasonló, a sertéstartást ilyen részletesen bemutató innovatív épületegyüttes még nem épült Magyarországon.

A Merkbau a kezdeti tereprendezési munkarészektől kezdve a teljes építési szakipari feladatokat is ellátja, úgy, mint épületgépészeti, villamos és burkolási munkarészek, valamint festés. Ezenkívül állattartó és kiegészítő épületeket alakít ki, vagyis

  • csoportos kocaszállást,
  • vemhesítőt,
  • fiaztatót,
  • szociális épületet,
  • dolgozói folyosót
  • és takarmánykeverőt is.

A projekt II. ütemében pedig sor kerül további három épület kialakítására, úgy mint malacnevelő, hízlalda és karantén istálló.

Az épületek a látogatók részére egy zárt folyósóval kerülnek összeköttetésre, így biztosítva a már említett oktató és marketing funkciókat. „Az első ütem keretében már elbontásra kerültek a telephely déli oldalán található - korábban sem használt - istállóépületek” – tette hozzá az építésvezető. A munkálatok jelenleg az első építési ütem szerkezetépítésénél tartanak. „Következő lépésként még az idei évben - várhatóan májusban - megindul a projekt második ütemének a kivitelezése is” – fűzte hozzá Takács Gábor.

Már a szerkezetépítésnél tartanak

Kádár-Németh Krisztián a beruházás részleteiről továbbá elmondta, az istállókban a férőhelyek száma 1250 koca és annak szaporulata, valamint 2000 hízó egyidejű tartását teszi majd lehetővé. A takarmánykeverő csarnokban kialakított technológiai takarmányellátás során pedig

kísérleti tápellátó köröket terveztek, ezzel kutatási lehetőséget biztosítva a telephely számára a sertésnevelésben.

A szociális épület emeletén kiállítóteret, konferenciatermet és az ezekhez kapcsolódó látogatói folyosókat alakítanak ki, amelyek célja a telephelyen történő állattartás bemutatása a szakmai közönség számára.

„Jelenleg a szerkezetépítésnél tartunk, a helyszíni vasbeton szerkezetek, az előregyártott lábazati, illetve kéregfal elemek kivitelezése van folyamatban, továbbá megkezdődtek a közműépítési munkarészek is” – fűzte hozzá Kádár-Németh Krisztián. Ezután következik a tetőszerkezet kivitelezése - szeglemezes fa tartószerkezettel, illetve acél tartószerkezettel -, majd az épületek „csomagolása”, vagyis tetőszendvicspanellel való lefedésük. A Leier elsősorban és legnagyobb mértékben belső hőszigetelésű kéregfalakat szállít az épület homlokzati főfalaihoz.

„Az épület funkcióihoz igazodva ezek a falak kiegészültek hagyományos kéregfalakkal és kéregfödémekkel, valamint a többszintes szociális épület lépcsőházához szükséges előregyártott lépcsők is legyártásra kerülnek. Emellett a közművekhez használni kívánt beton aknaelemeket is mi szállítottuk”

– mondta el Takács Gábor.

A falak ellenállnak az időjárásnak és a korróziónak is

A tervezés és a használatbavétel közötti nagyon rövid határidő miatt elsődleges szempontot jelentett az épület minél gyorsabb kivitelezhetősége. Ezt a gyakorlott kivitelező cég mellett az előregyártás technológiában specialista Leier termékei biztosítják.

Az előregyártott szerkezetek alkalmazása több előnyt is hordoz. Nemcsak a helyszíni élőmunka igénye lesz kisebb, hanem a falszerkezetek előrehaladása is hatékonyabb a monolit szerkezetekkel szemben. Emellett látszó szerkezetként utólagos felületképzési munkák is minimálisra csökkennek. A kivitelezési határidőt lerövidíti továbbá az előregyártott technológia, valamint a szakaszos építés együttes alkalmazása, ugyanis ezzel az épület kiviteli tervei is szakaszosan készülnek el.

„A gyors kivitelezési idő mellett fontos szempont volt még, hogy az épület homlokzati falai külső oldalon az időjárási, a belső oldalon pedig az állattartásból eredő korróziónak is minél inkább ellenálljanak, emellett a falaknak hőtechnikai kritériumoknak is meg kellett felelniük”

– részletezte Takács Gábor.

A Leier belső hőszigeteléssel ellátott kéregfalai

  • egy külső oldali, 7 centiméter vastag vasbeton kéregből,
  • gyári körülmények között beépített, 10 centiméter extrudált polisztirol habból,
  • helyszíni 16 centiméter monolit magból
  • és egy belső oldali, 7 centiméter vastag, szintén vasbeton kéregből állnak.

„Az előregyártott falak porózusmentességükből, valamint magas felületi minőségükből adódóan nem igényelnek vakolást, a falakat elegendő glettelni és festeni” – tette hozzá a Leier szakembere. Az építkezés különlegességeként Kádár-Németh Krisztián megemlítette, értesülései szerint

Magyarországon először kerül alkalmazásra ekkora volumenben belső hőszigeteléssel ellátott kéregfal elem.

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.SzákszendKomárom-Esztergom megye

Hírlevél

Hirdetés