2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

A legnagyobb hazai építőipari cégek vezetői szerint az ágazat nyertese lesz a válságnak
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A legnagyobb hazai építőipari cégek vezetői szerint az ágazat nyertese lesz a válságnak

magyarepitok.hu

2020.04.30. 11:59 - Hegedűs Gergely

Bár a sajtó hírei nem erről szólnak, lapunk felmérése szerint a koronavírus okozta sokk elmúlása után alapvetően bizakodóan tekint előre építőipar. A kivitelezők a problémáik megoldására az elbocsátást nem tartják jó megoldásnak, és megoldhatónak látják a kivitelezés során jelentkező problémákat.

Hirdetés

Miután szinte naponta jelennek meg az építőipart "temető” tartalmak a hazai sajtóban, a Magyar Építők szerkesztősége 60 hazai nagyvállalat vezetője számára tíz kérdést tett fel a válsághelyzettel kapcsolatban. A cégvezetők válaszai alapján az építőipar problémai távolról sem megoldhatatlanok.

Lapunk egy online kérdőív segítségével tájékozódott a járvány miatt kialakult helyzetről. Tíz kérdésünkben azt vizsgáltuk, hogy a rendkívüli helyzet kihívásait mennyire látják kezelhetőnek vagy nehezen kivédhetőnek.

A cégek 1-től 10-ig tartó skálán jeleztek vissza számokkal: az 1-es szerint az adott téma egyáltalán nem okoz gondot, a 10-es a teljesen kezelhetetlen szintet jelöli.


Több fontos kérdés is alacsonyabb átlagot kapott

A legfontosabb kérdésre, miszerint a kivitelezők a COVID-19 járvány miatt tapasztalnak-e megoldhatatlan problémát a kivitelezési projektek során (akár beszállítói, tervezői, megrendelői, alvállalkozói, generál kivitelezői oldalon) a válaszok a legrosszabb 10-es értékhez képest 2,93 századot mutatnak. A cégek tehát alacsony kockázatúnak látják ezt a problémát, mindössze néhány vállalat jelölt meg magas értéket ebben a kérdésben.

A hitelintézetek bizalmatlanná válása a járvány kapcsán már egy kicsit nagyobb kockázatú probléma az ágazat számára, itt ugyanis 3,93-as érték jött ki átlagosan.

Szintén még kevésbé jelentős problémaként látják 3,4-es értékkel a külföldi munkavállalók távozását Magyarországról. Ugyanakkor a 3,2-es érték alapján szinte mindenki foglalkoztatna Magyarországra hazatérő, eddig külföldön dolgozó építőipari szakembert.


A várakozásokban nagy a szóródás

Az ágazat várakozásai egyelőre vegyes képet mutatnak. Az elkövetkező következő 24 hónapban az építési közbeszerzési és magánberuházások számának csökkenésére a vállalatok egy része egyáltalán nem számít, és kifejezetten alacsony számokkal jelezte bizakodását. Ugyanakkor nagyjából ugyanannyi cég magas számokkal jelzett vissza, így végül nagy szóródással jött létre a válaszok 5.13-as átlaga.

A cégvezetők a járvány miatt az építés-beruházási projektek előkészítésének a lassulását tapasztalják, a felsoroltak közül ez bizonyult a legkomolyabb kihívásnak a 6,2-es átlaggal. Emellett a cégek erősen közepes kockázatnak tartják a 6,07-es értékkel, hogy a közbeszerzési eljárások és magánberuházások száma csökken.


Nem tartják jó megoldásnak az elbocsájtást

A társaságok az euro/forint árfolyamváltozás kockázatát 4,53-as értékű nehézségűnek ítélik a 10-es fokozatú listán. Ugyanakkor pozitív üzenete az ágazatnak, hogy a létszámleépítést mint a nehézségek rövidtávú megoldását a vállalatok szinte egyöntetűen kizárták: erre a kérdésre a válaszok 1.93-os átlagot mutattak.

A tizedik kérdésnél, miszerint az ágazat inkább nyertese, vagy vesztese lesz-e a válságnak, a válaszok 3,67-es átlaga azt mutatja, hogy a hazai építőipari vállalatok elsőszámú vezetői a vészhelyzet első napjaiban mindenkire rátelepedő pánikhangulat elmúlása után, jelenleg úgy látják, hogy a válságból is tud profitálni az iparág.

A körkérdésben résztvevő partnereink!

 

Aktuálisépítőipariparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés