2024.04.20, Szombat
Évtizedes csapadékvízelvezetési problémát oldanak meg Pécsett
Illusztráció: Dernovics Tamás/ magyarepitok.hu

Évtizedes csapadékvízelvezetési problémát oldanak meg Pécsett

magyarepitok.hu, TED

2023.02.20. 10:26 - Kolinek Nóra

A beruházás nem csak a városi belterületek megóvásához járul hozzá, hanem jelentősen javítja a helyben élő lakosság életkörülményeit, és lényegesen jobbak lesznek az üzemeltetési feltételek is.

Hirdetés

A pécsi önkormányzat az uniós közbeszerzési közlönyben közzétette Magyarürögi vízfolyás déli szakaszának rendezéséhez kapcsolódó ajánlati felhívást.

A Magyarürögi vízfolyás Pécs nyugati városrész csapadékvizeinek egyik fő befogadója, mely a pécsi vízbe torkollik. A kiírás szerint az elmúlt években számos lakossági bejelentés érkezett a területéről, amiatt, hogy a patak feltöltődése olyan mértékű, hogy a csapadékvizet biztonsággal már nem képes elszállítani. Alsóbb szakaszain előfordulnak a hirtelen villámárvizek idején jelentkező elöntések, mederből való kilépések.

A vízfolyás felső szakaszán − az Istenkúti befolyástól a 6. számú főút alatti átereszig − nagymértékű feliszapolódás figyelhető meg, és burkolathibák jellemzők. A vízfolyás alsóbb szakaszán − 6. számú főúttól délre a Pécsi-vízi betorkolásig − a meder általában jó állapotúnak mondható, kisebb, kevésbé jelentős problémák tapasztalhatók: feliszapolódás, kisebb burkolati hibák – olvasható az ajánlati felhívás szövegezésében.

 

Tisztítják a medreket és hordalékfogókat építenek

A projekt célja, a Magyarürögi vízfolyás környezetében évtizedek óta fennálló csapadékvízelvezetési probléma megoldása. A projektben a vízfolyás Istenkúti vízfolyás becsatlakozásától (Park utca) a pécsi vízig tartó mintegy 3210 folyóméter hosszúságú szakaszának jókarba helyezése és rendezése valósul meg.

Ezen a szakaszon kettő darab hordalékfogó épül, a nyugati-ipari úti híd északi részén, illetve Ürögi fasor nyugati oldalán. A rendezés belenyúlik az Istenkúti vízfolyásba 48 folyóméter hosszban, ahol egy hordalékfogó épül, a betorkolás előtt a magyarürögi vízfolyás védelme érdekében.

A projekt megvalósítása nem csak a városi belterületek megóvásához járul hozzá, hanem jelentősen javítja a helyben élő lakosság életkörülményeit, továbbá a projekt eredményeként lényegesen jobbak lesznek az üzemeltetési feltételek.

A feladat során egyebek mellett:

  • új mederelemeket építenek be;
  • tisztítják a medret;
  • megerősítik a partfalakat;
  • 3 db 4 köbméteres hordalékfogót építenek.

Ajánlatokat 2023. március 29-ig várják.

VízgazdálkodásPécs

Hírlevél

Hirdetés