2024.03.19, Kedd
Magyar cég megoldásaival tisztítják a csapadékvizet az egyik legnagyobb horvát ipari parkban
A képek még a kivitelezés közben készültek - Fotók: Pureco Kft.

Magyar cég megoldásaival tisztítják a csapadékvizet az egyik legnagyobb horvát ipari parkban

magyarepitok.hu

2023.05.28. 09:33 - Hegedűs Gergely

A Pureco által telepített berendezések a Zadar közeli ipari parkban óránként 8 millió liter csapadékot képesek megtisztítani. A megszokottól eltérően nyílt árokban működnek, és üzemeltetési költségük töredéke a zárt olajleválasztóknak.

Hirdetés

Az egyik legjelentősebb horvátországi ipari parkban telepített olajleválasztó berendezéseket a Pureco Kft., a 100 százalékban magyar tulajdonú, négy kontinens országaiban jelen levő nemzetközi vállalat projektjéről a honlapjának adatai alapján számolunk be.

 

 

A Zadartól mintegy 4 kilométerre, Crno település területén található ipari parkban négymillió négyzetméteres területen üzletközpontok, szállodák, ipari és kereskedelmi létesítmények, raktárak, valamint sport- és rekreációs központok, parkok és zöld területek kapnak helyet. Fontos hátteret képez, hogy Zadar és környéke a Zrmanja folyó vízgyűjtő medencéjének vízellátó rendszeréhez, az Észak-Dalmáciai regionális vízellátó rendszerhez tartozik, helyi vízforrásokból fedezi ivóvízszükségletét.

 


Most először külföldi ipari parknál is bizonyíthatja hatékonyságát a TRP-berendezés

„Az ipari park területe is ilyen vízbázison fekszik, ezért kiemelt fontosságú volt, hogy a beruházás ne károsítsa a felszíni és felszín alatti vizeket” – mutatott rá a fenntartható vízgazdálkodási megoldásokat szolgáltató társaság honlapja. Ez vonatkozik a megépült park burkolt felületeire hulló, közlekedésből, ipari tevékenységből származó szennyező anyagokkal terhelt csapadékvizekre is, melyek megfelelő tisztítása a projekt keretein belül elkerülhetetlen.

Tekintettel az épülő ipari park méreteire, a tervezők a területre hulló csapadékvíz kezelésére vonatkozóan is nagy léptékben gondolkodtak, de olyan megoldást kerestek, mely kevesebb földmunkával jár, költséghatékony és hosszú élettartamú.

Mindezen céloknak és szempontoknak a figyelembevételével a beruházók végül a Pureco által fejlesztett ENVIA TRP olajleválasztó berendezés mellett döntöttek. „Ezen termékünket nagy, burkolt felületek elfolyó csapadékvizének tisztításához fejlesztettük ki” – hívta fel a figyelmet a beszámoló. „A berendezés a megszokottól eltérően nem zárt tartályba, hanem nyílt árokba telepíthető. Ennek előnyeit kifejezetten a vonalas közlekedési létesítmények, autópályák, utak, vasutak és repülőterek esetében lehet élvezni, de most először külföldi ipari parknál is bizonyíthatja hatékonyságát.”

 


A helyigénye minimális, a telepítése és üzemeltetése is egyszerű

A Pureco szakemberei a Crno-i ipari park első szakaszához 11 darab TRP-berendezést telepítettek, melyek egyenként 200 liter vizet képesek másodpercenként megtisztítani, a tisztítási határértékük 2 mg/l. Az elsősorban saját fejlesztésű termékeket alkalmazó cég arra is rámutatott, hogy az az összkapacitás óránként közel nyolcmillió liter megtisztított csapadékvizet jelent.

 

 

A tulajdonságokat részletezve kifejtették, az ENVIA TRP berendezés helyigénye minimális, kivitelezése, telepítése és üzemeltetése egyaránt egyszerű. „A rendszer üzemeltetési költsége tizede is lehet a zárt olajleválasztókhoz képest. Emellett a berendezés állapota folyamatosan szemrevételezhető, így a karbantartása egyszerűbb” – zárult az összegzés.

 


Több, mint húsz országban és négy kontinensen vannak jelen

A Pureco Kft. százszázalékban magyar tulajdonú nemzetközi vállalat, több, mint tíz leányvállalatával fejleszti, gyártja és értékesíti a fenntartható és megfizethető vízgazdálkodási megoldásait, termékeit és technológiáit több, mint húsz országban és négy kontinensen. A cég emellett teljeskörű víz és környezetgazdálkodási projekteket irányít a tervezési szakasztól a megvalósításig.

Főként saját fejlesztésű, részben szabadalmaztatott termékekkel és szolgáltatásokkal gondoskodnak a környezet védelméről. Megoldásaik az esővízgyűjtés, kezelés, tárolás és visszaforgatás, valamint ivóvíz és szennyvízgyűjtés, illetve elosztási rendszerek létrehozására is kiterjednek. Az ivó- ipari-, depónia- és egyéb szennyvíztisztítás is tevékenységeik körébe tartozik. www.pureco.hu

Galéria

VízgazdálkodásPureco Kft.Horvátország

Hírlevél

Hirdetés