2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Hat települést érintő szennyvízelvezetés-fejlesztés indult Borsod vármegyében
Fotók: KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt.

Hat települést érintő szennyvízelvezetés-fejlesztés indult Borsod vármegyében

magyarepitok.hu

2023.06.28. 15:34 - Bíró Beáta

Szerencsen a Rákóczi úton már elkezdődött az 1960-as években épült szennyvízcsatorna korszerűsítése.

Hirdetés

Nagyszabású infrastruktúra fejlesztés kezdődött Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A „Szerencs központú agglomeráció szennyvízelvezetése és –tisztítása és Mónosbél központú agglomeráció szennyvíztisztító telepének korszerűsítése” nevű projekt részeként elindultak a Szerencset és a vonzáskörzetébe tartozó településeket érintő szennyvízelvezetési és -tisztítási munkálatok. Az ide tartozó helységek: Mád, Bekecs, Legyesbénye, Mezőzombor és Rátka.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszú fejlesztés tervezési, engedélyezési és kivitelezési munkákat a nyíregyházi székhelyű KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. végzi. A megvalósítás Európai Uniós támogatásból és hazai pénzügyi források bevonásával, konzorciumi formában történik.

A projekt célja a szerencsi szennyvíztisztító-telep kapacitásának bővítése, valamint térségi iszapkezelő és iszaphasznosító központ kiépítése, továbbá az érintett településeken a még el nem látott területek szennyvízcsatornázása, a meglévő hálózatokon részbeni vezetékrekonstrukciós munkálatok elvégzése.

 

Fotók: KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. 

 

Utóbbihoz tartozik a Bekecsi és Rákóczi utcán lévő szennyvíz gerincvezeték rekonstrukciója mintegy 2,5 kilométer hosszban, amely már el is kezdődött – tájékoztatta lapunkat Török Helga, a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. mélyépítési iroda vezetője, jelen projekt felelős műszaki vezetője.

 

Korszerű, szakaszos eljárással végzik a cső felújítását

 

A rekonstrukció feltárás nélküli, ú.n. csőbéleléses, más néven no-dig technológiával készül, aminek az a különlegessége, hogy az útburkolatot nem bontják meg a felújítandó vezeték feletti teljes hosszban, hanem a meglévő aknákon keresztül történik, mindössze néhány indítógödörre van szükség a munkálatok elvégzéséhez.

 

 

Ezáltal lényegesen rövidebb időt vesz igénybe a felújítás és sokkal hamarabb visszaadható a munkaterület a forgalomnak. A kivitelezés során a lakosság semmiféle szolgáltatáskiesést nem tapasztal, ugyanakkor forgalom- és sebességkorlátozásra, útszűkületre és ideiglenes parkolási tilalomra kell számítani az érintett területeken.

Várhatóan júliusban megkezdődnek a szennyvízcsatorna hálózat építési munkái is az I. ütem vonatkozásában. Az érintett területek: Szerencsen Alsópincesor utca, Legyesbényén Kossuth Lajos utca, Rákóczi utca, Monoki utca, Rákóczi út, Táncsics utca, Petőfi utca, Wesselényi út, Mátyás utca, Alkotmány utca, Felszabadítók útja. A konkrét munkák megkezdése előtt néhány nappal az érintett utcák lakóit szórólapokkal tájékoztatja majd a kivitelező.

 

 

Az említett tevékenységeken túl folyamatban van a házi átemelők rekonstrukciója, amely Szerencs több utcáját is érinti. A kivitelező összesen 198 db meglévő házi átemelőt cserél ki új berendezésre. Ezek építése már 2022-ben megkezdődött és hamarosan befejeződik.

 

Hamarosan kezdődik a szennyvíztelep felújítása is

A szennyvíztelep építése és felújítása tekintetében folynak a tervezési, engedélyeztetési munkák. A meglévő szennyvíztisztító telep használaton kívüli műtárgyainak bontásával és az ideiglenes energiaellátás, valamint az ideiglenes vezetékek kiépítésével kezdődnek majd a munkák. A kivitelező megjegyzi: a szennyvíztisztító telep építése nem befolyásolni a jelenlegi működést, a meglévő telep zavartalanul fog üzemelni a teljes kivitelezés alatt.

 

 

A projekt részeként újjáépítik a Mezőzombor külterületén található szennyvíztisztítót. Az eddiginél csaknem háromszor akkora területen, minegy 1,34 hektáron új szennyvíztisztító műtárgyak, biogáz termelés és hasznosítás, valamit iszapkezelő/hasznosító központ és szárító létesül. A tisztítótelep kapacitásbővítésére a túlterheltség miatt van szükség.

A szennyvíztisztító telep a környék összes (16 db) szennyvíztisztító telepen keletkező biológiai iszap fogadását és kezelését végzi majd, az iszaphasznosító szintén ugyanennyi szennyvíztisztító telepen keletkező iszap hasznosítását végzi. Az iszaphasznosító központ kapacitása: 5820 kg szárazanyag/nap.

 

 

Legyesbénye településen a szennyvízcsatorna hálózatot fejlesztik a beruházáson belül, Bekecs teleülésen pedig a végátemelő kapacitásának bővítése valósul meg.

Mádon a szennyvíz-nyomóvezeték kapacitását bővítik, automatizálják az átemelőket, és felújítják a végátemelőt. Rátka településen a Kert utcai szennyvízátemelőt automatizálja és a végátemelő rekonstrukcióját végzi el a kivitelező KE-VÍZ. Mezőzomboron szintén a végátemelőt újítják fel.

A közel 12 milliárd forintos korszerűsítés nagymértékben hozzájárul környezet védelméhez, a szennyezés kockázatának csökkentéséhez, illetve fejleszti az infrastruktúrát. Az új létesítmények hatékonyabbá teszik a működést, csökkentik a karbantartási költségeket és minimalizálják az üzemzavarokat, a lakossági igények kielégítését közműellátottság szempontjából is szolgálják.

Galéria

VízgazdálkodásKe-Víz 21 Zrt.Szerencsszennyvízelvezetésszennyvíztelepvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés