2024.03.29, Péntek
Átadták a kiemelt állami beruházásban létrejött Ludovika Campust
fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Átadták a kiemelt állami beruházásban létrejött Ludovika Campust

magyarepitok.hu

2018.04.04. 10:05 - Antal Zsófia

Elkészült a campusfejlesztés utolsó két jelentős elemével, a lovardával és a sportközponttal a ZÁÉV és a Market.

Hirdetés

Átadták Magyarország eddigi legjelentősebb egyetemi campusfejlesztését, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusát. A projekt részét képezte Budapest belsejének legnagyobb, sportolásra és pihenésre is alkalmas zöldfelületének, az Orczy-parknak a megújítása is.

Elkészült a mintegy huszonháromezer négyzetméter összterületű sportkomplexum a Market Zrt. kivitelezésében, benne multifunkcionális sportcsarnok, uszoda, lőtér és kültéri sportpályák kaptak helyet. Ehhez csatlakozik a kalandpark, mindezen túlmenően pedig a Sportközpont - Orczy Úti Kollégium - Orczy út - Diószeghy Sámuel utca által határolt, mintegy tízezer négyzetméteres területen kültéri tornapálya és fitneszpark, játszótér, rekortán burkolatú futópálya, valamint egyéb szabadidős funkciók épültek ki.

A képre kattintva galéria nyílik!

A Ludovika térhez hasonlóan az Orczy park is a közforgalom számára teljesen nyitottá vált. A lakosságot felújított játszótér és csónakázótó várja, és felépült benne egy lovarda a hozzá kapcsolódó istállókkal. A beruházás ezen részét a ZÁÉV Zrt. közel 3 milliárd forintból kivitelezte.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a fejlesztés a következő években folytatódik: lerobbant ipari területek újrahasznosításával valósul meg a katasztrófavédelmi- és honvédtisztképzés néhány létesítménye.

Az átadóünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István budapesti főpolgármester, Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere, Patyi András, az NKE rektora, valamint Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa.

 

Már korábban elkészültek az oktatási épületek és a kollégiumok

A főváros VIII. kerületében, az Orczy kertben álló Ludovika Akadémia 1836-ban épült Pollack Mihály tervei alapján, s 1945-ig a katonai felsőoktatás legmagasabb szintű intézménye volt. A 20 ezer négyzetméteres főépület felújításáról 2012-ben döntött a kormány az akkor elinduló Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE) otthont teremtve. A beruházást 2014-ben adták át.

A Ludovika Főépülettel egy időben nyílt meg a főbejárat előtt található Ludovika tér. A héthektáros terület a campus előszobájaként funkcionál, a park rendezésének legfontosabb eleme a zöldfelület megújítása volt.

A képre kattintva galéria nyílik!

Következő lépésként az elbontott Üllői úti „bazársor” helyén épült fel az egyetem új központi oktatási épülete. A 21 ezer négyzetméteres létesítmény két nagyobb előadóteremnek, valamint több mint hetven oktatóteremnek, mélygarázsnak és étteremnek ad helyet. A dékáni hivataloknak és tanszéki irodáknak is otthont adó épület nagyobb egyetemi rendezvények helyszíneként is szolgál.

A Nagyvárad tér és Üllői út sarkán, az oktatási épület szomszédságában 13 ezer négyzetméteres, hatszáz fős kollégium nyílt, melyet a West Hungária Bau Kft. - Épkar Zrt. - PBE Építő Kft. konzorcium kivitelezett. A projektet 2017-ben Építőipari Nívódíjjal tüntették ki. A Ludovika Campus harmadik fejlesztési ütemében épült meg az NKE Rendészettudományi Karának új otthona a hozzá tartozó kollégiummal, melyet a Magyar Építő kivitelezett.

Galéria

Market Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Magyar Építő Zrt.Épkar Zrt.AktuálisNemzeti Közszolgálati Egyetemoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés