2024.04.19, Péntek
Fehérvári egyetemi épületeket újított fel a Laterex és a Fehérép

Fehérvári egyetemi épületeket újított fel a Laterex és a Fehérép

mti

2016.10.06. 10:12 - Hegedűs Gergely

Az óbudai Egyetem műszaki karának épületein energetikai beruházásokat és bővítéseket végeztek el, összesen egymilliárd forint értékben.

Hirdetés

Átadták szerdán az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar felújított székesfehérvári épületeit. Az MTI azt írja, a fejlesztést az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatási struktúraátalakítási alapjának egymilliárd forintos támogatásából végezték el.    

 

Mostantól napelemek segítik a költségcsökkentést

A beruházás kivitelezését a Közbeszerzési Hatóság értesítője szerint a budapesti Laterex és székesfehérvári Fehérép végezte el.

Györök György dékán az átadón elmondta, a K épületben megújult a teljes tetőzet, az épületgépészet, a közművek és a homlokzat. Emellett a tetőn napelemeket helyeztek el, kicserélték a külső-belső nyílászárókat. Az energetikai beruházások mellett az oktatáshoz szükséges kapacitás is növekedett a duális képzés megerősítésének jegyében: gépész-, villamos- és informatikai laborokat, tantermeket és oktatói kabineteket alakítottak ki. Az F épületben megújult a tető és a homlokzat, illetve kicserélték a külső nyílászárókat.

 

A szellemi tartalom után az infrastruktúra erősödött meg

Az átadóünnepségen Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár hangsúlyozta, az Óbudai Egyetem székesfehérvári kara egyike azon kevés egyetemeknek, amelyek megértették, hogy a fővároson kívül is lehet és kell kutatásokat végezni. Rámutatott: Székesfehérvár erős gazdasággal rendelkezik, de Budapest közelsége könnyűvé teszi más felsőoktatási intézmények elérését, és nehézzé a szakemberek helyben tartását. Az Óbudai Egyetem képzései ezekre kínálnak megoldást, hiszen ma már száz feletti a duális képzésben részt vevő hallgatók száma.    

Réger Mihály rektor emlékeztetett arra, hogy a projekt egy többlépcsős folyamat egyik állomása volt. Elsőként racionalizálás keretében szervezeti átalakításokat végeztek, azután az intézmény "duális képzésének szellemi tartalmát" erősítették több mint 80 tananyag elkészítésével, majd következett a két épület megújítása és a duális műhelyek, laborok kialakítása. 

Az Alba Regia Műszaki Kar 2014. július 1-jén alakult meg Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem hatodik karaként. Létrehozásának célja a városban megtelepedett cégek versenyképességének növelése volt. Az Óbudai Egyetem Alba Regia műszaki karán mintegy 800 hallgató tanul nappali és levelező képzési formában. A karon villamosmérnök, mérnök informatikus, gépészmérnök, műszaki menedzser, földmérő földrendező mérnök, mechatronikai mérnök képzések folynak alap- és mesterképzésben.

LATEREX Építő Zrt.Energetikaépítőipari cégekSzékesfehérváriskolafelújításFehérép Kft.

Hírlevél

Hirdetés