2024.05.20, Hétfő

Várhatóan augusztustól nyílik meg a családi házak komplex energetikai korszerűsítésére szánt pályázati keret. A kormány a KEHOP-ot úgy módosítja, hogy a magánszemélyek ingatlanjainak a korszerűsítésére is legyen államilag támogatott konstrukció. Az ehhez szükséges forrást a GINOP adja, amiben 103, 19 millió forintot szánnak a lakóépületekre.

A részletekről Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára számolt be, amikor válaszolt Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

A parlament honlapján közzétett válaszban az államtitkár leszögezte, a kormány számára fontos, hogy olyan programokkal támogassa a családokat, amelyeknek köszönhetően a háztartások energiafelhasználása csökken. Ennek jegyében született döntés az Otthon Melege Program folytatásáról is, amelynek keretében kidolgozás alatt áll a családi házak komplex energetikai korszerűsítését lehetővé tevő pályázatcsomag.     

Fónagy János kitért arra, hogy egy tavaly novemberi kormányhatározat alapján megkezdődött a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) rögzített elvárások teljesíthetőségének a felülvizsgálata. A felülvizsgálat eredményétől függ a KEHOP módosítása, összhangban azzal a kormányzati célkitűzéssel, hogy a magánszemélyek ingatlanjainak a korszerűsítésére is legyen államilag támogatott konstrukció. Ennek forrása pedig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP). Az új konstrukció megjelentetését nem késleltetheti a KEHOP esetleges módosítása. 

A kormány még december közepén elfogadta a GINOP idei fejlesztési keretét, ennek része a lakóépületek energiahatékonyságának és a megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel, 103,19 milliárd forint forráskerettel, a várható megjelenése pedig ez év augusztusa.

A magyarepitok.hu-nak adott interjúban Szabó Zsolt, az NFM államtitkára még arról számolt be, hogy valószínűleg március környékén írják ki a családi házak komplex felújítását támogató pályázatot. A GINOP forrásokról azt mondta, hogy visszatérítendő támogatást jelentenek, ami által kamatmentesen visszatérítendő és alacsony kamatozású visszatérítendő pénz társul az önrészhez. Ugyanakkor egy az Energiaklub által kezdeményezett nemzetközi tanulmány, illetve a MEHI és az Energiaklub egy korábbi felmérése arra a következtetésre jutott, hogy a magyar és az uniós háztartások jelentős része csak abban az esetben dönt energetikai beruházás mellett, ha a támogatás vissza nem térítendő elemet is tartalmaz.

A GINOP további három energetikai pályázatot is tartalmaz.

Ezek a következők:

  • a távhőszektor energetikai korszerűsítése, 19,99 milliárd forint visszatérítendő és 34,96 milliárd forint vissza nem térítendő forráskerettel;
  • a termelő és szolgáltató vállalkozások támogatása az energetika területén, 30,35 milliárd forint visszatérítendő és 59,45 milliárd forint vissza nem térítendő kerettel,
  • továbbá a megújuló alapú zöldáram-termelés elősegítése, 10,66 milliárd forint visszatérítendő és 18,97 milliárd forint vissza nem térítendő forrással.

A pályázatok június és december között jelennek meg.

(mti, magyarepitok.hu)

EnergetikaKörnyezet és Energia Operatív Program (KEOP)GINOPcsaládi házak